Nyíregyháza hírei

2013.04.12. 10:47

Akik nem a zavarosban halásznak

Nyíregyháza - Zsúfolásig telt a megyeháza díszterme a KÉSZ-rendezvény alkalmából.

Nyíregyháza - Zsúfolásig telt a megyeháza díszterme a KÉSZ-rendezvény alkalmából.Sportnyelven szólva teltház fogadta a KÉSZ-rendezvény résztvevőit a megyeháza impozáns dísztermében, melyen felszólalt többek között Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A Mit? Miért? Hogyan? - Magyarország jobban teljesít! című kerekasztal-beszélgetésen a moderátor szerepét Lanczendorfer Erzsébet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének győri tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője töltötte be, aki elmondta, hogy győri kezdeményezésre 1997 januárjában kezdődött el a kerekasztal-beszélgetések országos sorozata, mely a szabolcsi megyeszékhelyen a 198. epizódjához érkezett.

– A 16 év során minden városban komoly érdeklődés jellemezte a programot. Vagyis az emberek mindenféle gondjuk, bajuk ellenére nem vesztették el kíváncsiságukat a közélet iránt. Hiteles személyek az előadók, ami itt elhangzik, az az igazság. Nem rébuszokban bészélünk, bátran kimondjuk az igazságot, mert vétkesek közt cinkos, aki néma – jelentette ki Lanczendorfer Erzsébet, aki az Országgyűlés ifjúsági, szociális családügyi és lakhatási bizottságának tagja.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a tárcájához tartozó tizenkét terület közül az önkormányzatokról, a katasztrófavédelemről és a közbiztonságról szólt. Megerősítette, hogy az adósságkonszolidáció során az állam Nyíregyházától 12, a megye településeitől összesen 21 milliárd forintos terhet vállalt át annak érdekében, hogy új jogszabályi környezetben új alapokra építkezzenek az önkormányzatok.

– Időszerű volt a helyhatóságokról szóló törvény megváltoztatása. Ugyanis az új jogszabályok érvényesítése és bevezetése csak akkor lehetséges, ha a helyhatóságok anyagi gondjai csökkennek. Az önkormányzati adóssághalmaz 2010-ben 1247 milliárd forint volt, és ne feledkezzünk el a 300 milliárd forintnyi kifizetetlen számláról.

Át kellett alakítani a rendszert, ehhez biztosítani kellett az anyagi hátteret. Az adósságkonszolidáció során 710 ötezer fő alatti település teljes adósságállományát vállaltunk át 74 milliárd forint értékben, 14 helység folyó beruházásánál (például fürdőépítés) 10 milliárd forintot fedezett a kormány. A 216 ötezer fő feletti település esetében 40-70 százalékos mértékben 620 milliárd forintos adósságterhet vállalt át a kormány, vagyis az új jogszabályi környezetben teljesen új alapokon építkezhetnek az önkormányzatok. Vagyis az ötezer fő alatti települések teljes, az ennél nagyobb településeknél pedig a részleges adósságátvállalásban részesültek. Ettől kezdve az önkormányzatok a saját bevételi forrásukkal arányosan, kizárólag belügyminisztériumi engedéllyel vehetnek fel hiteleket – nyomatékosította a belügyminiszter, aki a tárcájához tartozó 12 terület közül még kitért a katasztrafóvédelmi és a közbiztonsági kérdésekre is. Megemlítette:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság létrehozásával központosított rendszer alakult meg, amely a március 14-15-i rendkívüli időjárási helyzetben vizsgázott. Óriási erőket tudtunk mozgósítani, sajnos, a szolgálatói felkészületlenség (áramkimaradás) nehezítette a munkánkat. A kritizálóinktól csak azt kérdezem, hogy ugyan ők mit tettek, mit cselekedtek azokban a napokban?...

A közbiztonságról szólva közölte, hogy a kormányváltás után 3500 rendőr hiányzott, ezért 4200 rendőr kiképzése kezdődött el, akik közül 3000-en már szolgálatba is álltak.

– A rendőrlétszám helyreállításával, a közterületi jelenlét növelésével, a gyalogos és kerékpáros rendőrjárőrök jelenlétével, az állampolgár közeli rendőrség felépítésével az objektív és a szubjektív biztonságérzetet növeli a kormány – említette dr. Pintér Sándor.

Harrach Péter, a KNDP parlamenti frakcióvezetője nyomatékosította, hogy a nemzeti ügyek szolgálata és a kereszténydemokrata szempontok érvényesítése a céljuk.

– Magyarország arra törekszik, hogy a gazdaság területén a saját nemzeti érdekeket képviselje. A kormány azok ellen a külföldi tulajdonú, idegen nemzeti érdekeket szolgáló multinacionális cégek ellen lép fel, amelyek az itthon felhalmozott bevételt viszik ki az országból. Érthető, hogy ez a gazdasági ok fordítja velünk szembe sok esetben az egyébként eszmeileg hozzánk közelebb álló kormányokat vagy médiumokat. A támadók egyszerűen nem tudják elviselni azt, hogy nagy többséget kapott egy olyan polgári-nemzeti-keresztény oldal, amely egy rendezett világot képes megteremteni Magyarországon, szemben azzal a zavaros világgal, amiben jól lehet halászni. Az élet minden területén ennek a rendezettségnek a megvalósítása folyik – állapította meg végezetül a kereszténydemokrata politikus.

KM–LTL


Sok függ a kohéziótól

Az előzetesen meghívott Mráz Ágoston (a Nézőpont Intézet vezérigazatója) helyett Molnár Csaba Gábor, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője vett részt a keresztény kerekasztal-beszélgetésen. Szerinte a választásokig hátra lévő időszakban a kormánypártok aligha veszítenek szavazóbázisukból, sok függ a baloldali blokk kohéziójától, a belső viszályok kezelésétől. Társadalomkutatói tapasztalata, hogy a fiatalság a legkevésbé aktív és tájékozott politikai közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!