Nyíregyháza hírei

2013.04.11. 12:58

Együtt Európáért

Nyíregyháza - Húsz évvel ezelőtt alakult meg a Kárpátok Eurorégió.

Nyíregyháza - Húsz évvel ezelőtt alakult meg a Kárpátok Eurorégió.

Ez a szervezet volt az első, amely a korábbi keleti blokk országainak határmenti együttműködését fogta keretbe. 1993. február 14-én alakult meg Debrecenben Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna részvételével, majd az együttműködéshez 1997 áprilisában Románia is csatlakozott.

Az évforduló alkalmából nemzetközi konferenciát rendeztek csütörtökön Nyíregyházán a megyeházán a következő szlogennel: „Közös múltunk – közös jövőnk, együtt Európáért". A konferencia első részében a résztvevők felidézték az elmúlt két évtized munkáját és eredményét, majd a jövő feladatait vitatták meg.

– A megalakuláskor számos határ választotta el az együttműködő feleket, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy együtt cselekedjenek a régió fejlesztése az emberek jobb életkörülményeinek érdekében, valamint közösen tegyenek a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséért – mondta el portálunknak Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök, aki a Kárpátok Eurorégió Tanács soros elnöke.

– A korábbi zárt világ azonban megnyitotta kapuját az Európai Unióhoz való csatlakozással, a schengeni határ kiszélesítésével. Új források is segítették az együttműködést, felértékelődtek a határmenti és a határon átnyúló kapcsolatok, valamint gyorsabb lett a kapcsolatépítés is. Ugyanakkor az évek múlásával új problémákkal kellett szembenézniük a tagországoknak, gondolok itt a gazdasági válságra, a munkanélküliségre. A klímaváltozás is gondként jelentkezik, hiszen az árvizek, az árvizekkel érkező szennyeződések mindenkinek feladatot jelentenek.

– A világ változásával és fejlődésével új célokat kell megfogalmaznunk – folytatta Seszták Oszkár. – Komplex integrált felzárkózási programot kell kidolgozni, hogy a külső perifériák ne szakadjanak le, továbbá javítanunk kell a mélyszegénységben élők helyzetén. Ösztönözni kell a gazdaság élénkítését, befektetőket kell a régióba vonzanunk, hogy a foglalkoztatást bővíthessük. Gyorsabb és rugalmasabb szakképzésre és felsőoktatásra van szükség. Együtt kell dolgoznunk a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, s együtt kell keresnünk az alternatív energiaforrások felhasználásának lehetőségeit is. Az együttműködés segíti a közös gondok megoldását.

A nemzetközi konferencián részt vett Medgyesy Balázs, a Duna Régió Stratégia Kormánybiztosa, aki felvázolta az együttműködési lehetőségeket a Kárpátok Eurorégió területén a Duna Stratégia keretében.

– A Duna Régió Stratégia még fiatal szervezet, hiszen 2011-ben alakult meg a soros magyar EU-elnökség idején az Európai Tanács kezdeményezésére. Célja a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok fenntartható fejlesztésének összehangolása, a természeti területek és kulturális értékek védelme. Egyrészt szeretnénk tanulni a 20 éves tapasztalatokkal rendelkező Kárpátok Eurorégiótól, másrészt keressük az együttműködési lehetőségeket a két régió között – tájékoztatta szerkesztőségünket a kormánybiztos. – Közösen lehetne fejleszteni például a turisztikai projektet, azon belül a kerékpáros turizmust, a gyalogos zarándoklatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!