Nyíregyháza hírei

2013.04.29. 08:14

Értekeztek a megye bírái

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszéken tartott éves értekezletet dr. Gyulai Gábor elnök. A tanácskozáson vendégként volt jelen dr. Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnöke.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszéken tartott éves értekezletet dr. Gyulai Gábor elnök. A tanácskozáson vendégként volt jelen dr. Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnöke.

Az elnök úr az értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: tavaly 469 fő volt a létszám az elmúlt év végén, aminek 122 bíró, 38 titkár, és 7 fogalmazó adta a gerincét. Az év elejéhez képest 13 fővel nőtt az engedélyezett létszám. Erre az év közben hozott határozat adott lehetőséget, amikor 8 titkári és 5 ügyintézői státuszt tölthettek be. A bírói kar létszáma év közben 7-8 fővel volt alacsonyabb mint korábban, a nyugdíjazások miatt. Ennek ellenére a bírói kar teljesítménye az átlag fölötti.

Kisebb beruházásként valósították meg a nyílászárók cseréjét a Kisvárdai Járásbíróságon. Az egész esztendő működését a takarékosság szellemében próbálta mindenki teljesíteni. A törvényi változások hatására év közben történt nyugdíjazások miatt munkaszervezési problémákat kellett megoldani. Fontos szempont volt az ügyelosztás és a terhelés egyenletességének közelítése.

A járásbíróságokra 28588 peres ügy érkezett, ami nagyjából 30 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. Ennek oka a szabálysértési peres ügyek számának jelentős növekedésében található meg, a megyében közel duplájára nőtt ezek száma. Csökkent a nem peres ügyek száma közel 10 százalékkal. A Nyíregyházi Törvényszékre 2780 peres ügy érkezett. Ez 15,5 százalékkal kevesebb, mint a korábbi esztendőben. Csökkenést mutatott a nem peres ügyek, és a cégbírósági ügyek száma is. A jövőben is cél marad az időszerű, és magas színvonalú igazságszolgáltatás. Nagy kihívás lehet az informatikai rendszer korszerűsítése.

A továbbiakban dr. Handó Tünde, az OBH elnöke értékelte a hallottakat. Elmondta: gratulálok a Nyíregyházi Törvényszék munkájához, és ahhoz, hogy az itt élők számár a az országos átlag fölött érkezett számú ügyet is képesek időben feldolgozni. Komoly tehertétel volt a nagy számban érkező szabálysértési ügyek feldolgozása. Országosan 75 százalékkal nőtt ezek száma, itt meg duplájára nőtt. Ez még további eltérést mutat a járásbíróságokon. Ide tartoznak a kisebb lopások, amik után helyszíni bírság adható. Ez elzárásra változtatható, de meg kell előznie meghallgatásnak, így hiába adtunk létszámbővítési lehetőséget, a titkári létszámot ezek fel is emésztik.

Van, amikor egy napra 150 ügyet tűznek ki, mert a megjelenési szándék 20-27 százalék, vagyis a meghallgatni kívánt személyek alig ötöde, harmada jelenik meg a bíróságon. Ennek felszámolására is van már jogszabályi javaslatunk, persze az ügyfelek garanciális védelmi jogának csorbítása nélkül. A bűn és az ítélet olyan kapcsolatban van egymással, mint a kiáltás és a visszhang. Ha nem lennének arányban, az bajt jelezne - mondta dr. Handó Tünde az OBH elnöke Nyíregyházán. A bírák továbbfoglalkoztatására a Nyitott bíróságok program és a peren kívüli mediációs eljárások adnak módot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!