Nyíregyháza hírei

2013.04.08. 10:18

Táskák és cipők megálmodója

Nyíregyháza - Húsz ország több mint háromszáz pályázója között végzett az élen a fiatal tervező.

Nyíregyháza - Húsz ország több mint háromszáz pályázója között végzett az élen a fiatal tervező.

Urbán Edit tavaly végzett a Moholy-Nagy Műveszeti Egyetem textiltervező-bőr szakán, az idén januárban pedig úgy döntött, hogy nemzetközi színtéren is megméreti magát. Jelentkezett a Design a Bag elnevezésű versenyre, amelyre húsz ország több mint háromszáz pályázója nevezte be alkotását. Edit a Metal Sciccors Bag fantázianevű munkájával megnyerte a Nightlife Super Fashion kategóriát designer csoportban, sőt, az Overall Winner fődíjat is ő hozhatta haza. A kiváló eredmény jutalmaként részt vehetett a március végén Hong Kongban megrendezett Fashion Access kiállításon, és hamarosan egy hónapot tölthet el a híres milánói Ars Sutoria iskolában.

Az alma és a fája

A fiatal lány nagymamája szabó-varró volt, dédnagyapja pedig cipőkészítő, így ismét bebizonyosodott, hogy igaz a mondás az almáról és a fájáról.

– A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban letett érettségi után döntöttem el, hogy cipő- és táskatervezéssel szeretnék foglalkozni, és bár még nagyon az út elején járok, a nemzetközi versenyen elért eredmény talán azt jelzi, hogy jó az irány, amerre elindultam – mesélte lapunknak. – Amikor dolgozni kezdek, számos tényező inspirál: bizonyos tárgyak vagy akár a természet is – nyitottnak kell lenni ahhoz, hogy befogadhassuk ezeket az élményeket, érzéseket. Amikor táskát tervezek, számomra egyaránt fontos a funkció és a forma is. Azt, hogy milyen lesz, nagyban befolyásolja, hogy a tulajdonosa mikor viseli: bizonyos alkalmakra, irodába vagy mindennapos viseletként, ezért természetesen az is lényeges, hogy minden beleférjen, ami az adott funkciót jellemzi. A minimalizmust helyezem előtérbe, nem szeretem, ha valami túlgondolt, és a Hong Kong-i kiállításon is azt tapasztaltam, hogy a világ más tájain is a természetességre törekvés a jellemző. A szakmai fejlődésemre minden bizonnyal nagy hatással lesz a milánói kurzus, ami óriási lehetőség. Szabásmintákat készítünk majd, de azzal is foglalkozunk, hogy a pályázaton nyertes tervből hogyan lehet egy egész kollekció, mi kell ahhoz, hogy gyártani is lehessen – mondta.

Edit másik álma az egyedi cipők tervezése és készítése – a fiatal lány úgy döntött, hogy a szakma csínját-bínját Angliában tanulja meg. – Felvettek az egyik leghíresebb londoni intézménybe, ahol három évig képezhetem magam. Ott ennek komoly múltja van, s bízom benne, hogy számomra ez jelenti majd a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!