Nyíregyháza hírei

2013.04.24. 10:32

Világcsúcskísérlet a mérnökök játszóterén

Nyíregyháza - A mérnökök játszóterét immáron 3. alkalommal rendezi meg a magyarországi Bosch csoport április 27-én a Millenáris B épületében.

Nyíregyháza - A mérnökök játszóterét immáron 3. alkalommal rendezi meg a magyarországi Bosch csoport április 27-én a Millenáris B épületében. A műszaki felsőoktatásban tanuló hallgatóknak olyan interaktív és izgalmas programokat biztosítanak, mely közel áll a szakmájukhoz, és életközeli, gyakorlati úton mutatja be az eddig elméletben tanultakat.

A rendezvény egyik csúcspontjának számít egy világcsúcsdöntési kísérlet, mely során egy legalább 300 lépésből álló Goldberg szerkezetet kell működésbe hozni. A Goldberg masinák konstrukciós diadalában jelenleg 15 csapat van versenyben, köztük a Nyíregyházi Főiskolán verbuválódott Lelkes Gépészek csapat.

Napkoron építik éjjel-nappal a szerkezetüket, és olyan is előfordult, hogy a szélsőséges időjárás miatt 5 napig nem volt áramuk. Napközben kéziszerszámokkal dolgoztak, amihez nem kellett áram, de ahogy esteledett, a világítással is meggyűlt a bajuk – de építettek egy áramfejlesztőt. Első lépésben egy benzinmotoros fűnyíróról leszedték a kést, majd a helyére raktak egy ékszíjtárcsát. A fűnyírót feltették egy vasállványra, és az állvány sarkához egy Trabant generátort rögzítettek. A kettő közé feltették az ékszíjat, így a hajtást meg is oldották. A generátorra rákötöttek egy 12V-os autó akkumulátort, az akkumulátorra egy invertert.

Nos, úgy tűnik, hogy a nyíregyházi csapat nincs híján kreativitásnak, leleményességnek és lelkesedésnek. Az elmúlt hónapok komoly akadálypályáit nekik is sikerült legyőzniük, így szombaton ők is elindulnak a Goldberg-szerkezetek viadalán. Kovács Péter csapatkapitány mellett a legénység Krajnyik Károlyból, Pálóczi Józsefből, Petrohai Bencéből és Schneider Krisztiánból áll. A várost és a főiskolát az NYF Mérnök csapat képviseli még a szombati fiesztán.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!