Nyíregyháza hírei

2013.05.04. 12:23

,,Ballag már a vén diák..."

Nyíregyháza, Szakoly - Az osztályfőnökök fájó szívvel válnak el a végzős diákoktól, hiszen sok időt töltöttek együtt.

Nyíregyháza, Szakoly - Az osztályfőnökök fájó szívvel válnak el a végzős diákoktól, hiszen sok időt töltöttek együtt.A ballagás a végzős diákok és a pedagógusok számára egyaránt jelentős állomás. A nebulók elhagyva az iskolát tovább képzik magukat, a nagybetűs életbe kikerülve megpróbálnak helyt állni, míg a pedagógusok maradnak az oktatási intézményben, s készülnek az újabb osztály fogadására, oktatására.

Délelőtt és délután

– A kilencedik évfolyamtól vittem az osztályomat, de eddig még nem volt olyan az életemben, hogy két külön szakma alkosson egy osztályt, ugyanis zeneművészeti és táncművészet tagozatos diákok osztályfőnöke voltam – mondta el érdeklődésünkre Papp Judit, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola pedagógusa. – Éppen ezért az első években nem volt könnyű az osztályközösség összekovácsolása, de úgy gondolom, hogy így ötödév végére egy nagyon jó kis csapat állt össze, s nagyon nehezemre esik tőlük megválni. Amíg készülődtünk és beöltöztünk ezekbe a gyönyörűszép viseletekbe, addig patakokban folytak a könnyek a Szabolcs utcai épületben. Öt évvel ezelőtt volt már nekem ballagó osztályom, de az teljesen más volt, a két osztály összehasonlíthatatlan.

Természetesen mindkét osztály a szívemhez nőtt, hiszen tulajdonképpen a nap 12 óráját együtt töltöttük. Délelőtt és délután, szakmai és közismereti órákon egyaránt találkoztunk, talán ha nem túlzás, az anyjuk helyett az anyjuk voltam ez alatt az öt év alatt. Úgy gondolom, a ballagás után sem szűnik meg a kapcsolat közöttünk. A tapasztalatom egyébként az, hogy az tagozaton végzett diákok felnőtt fejjel is visszajárnak, szívesen idézik fel a sok szép emléket. Biztos vagyok abban, hogy a most elballagó diákok is meg fognak bennünket keresni. Nyomon követjük, mi pedagógusok a táncos diákok pályafutását. Sokan profitáncosként folytatják pályafutásukat, s már csak emiatt is gyakran találkozunk velük.

Üzenetek a magasba

Legyen alkalomhoz illő, hagyománytisztelő, ugyanakkor vidám és fiatalos. E szempontok szerint tervezték meg péntek délutáni ballagásukat a szakolyi Arany János Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium végzősei.

– Az ünnepség egyik „nagy durranása” az volt, amikor a végzősök kis üzenetekkel ellátott léggömböket eresztettek a magasba. A búcsúzást, továbblépést szimbolizáló pillanat a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket is meghatotta – meséli Tuza Zsolt, a 21 főt számláló géplakatos és szakács tanulók osztályfőnöke.

A 35 éves szaktanár büszkén újságolta: egy esztendeje „örökölte meg” a most ballagó közösséget, de jól összekovácsolódtak a rövid idő alatt. – Hiányozni fognak a jól ismert arcok, hangok, nevek, az ízléses poénok, kirándulások, amelyeket együtt megéltünk, de az élet rendje, hogy ballag a „vén” diák tovább, tovább... A gyerekek tele vannak tervekkel, célokkal, elképzelésekkel: van, aki az érettségiért akar ringbe szállni ősztől, de szép számmal akadnak olyan diákok is, akik – az iskolától kapott szaktudás és szakképesítés birtokában – a munka világa, a dolgos mindennapok mellett döntöttek. Többen már azt is pontosan tudják, hol fognak elhelyezkedni és pénzt keresni, ami nagy szó a mai világban! – fogalmazott a harmincas éveiben járó osztályfőnök.

Kapcsolat az interneten

– Az internet és a közösségi oldalak alaposan átalakították a tanárok és diákok közötti kapcsolattartást is – ismeri el Mendler Gábor, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium szakmai tanára, aki osztályfőnökként pénteken ballagtatta el végzőseit. Míg évekkel ezelőtt az 5 évenként megszervezett osztálytalálkozók jelentették a „találkozási pontot” a volt osztálytársak és tanárok között, tudomásul kellett venni, a mai fiatalok nehezen nyílnak meg, zárkózottabbak, a személytelenebb közösségi portálok viszont megteremtik annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi és a régi tanítványokkal is szót lehessen váltani.

– Nagyon jó érzés, ha egykori diákjaim „rám írnak”, érdeklődnek, s örömmel számolnak be az életük alakulásáról, egyetemi, főiskolai sikereikről – mondja a sipkays tanár hozzátéve: a ma fiataljainak a közösségi oldalak a fix pontok az életükben, ehhez pedig igazodni, alkalmazkodni kell.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!