Nyíregyháza hírei

2013.05.17. 12:25

Családtag áshatná a szerette sírját

Nyíregyháza, Nyírbátor - Ingyenes temetés csak annak járna, aki közreműködést vállal hozzátartozója temetésben.

Nyíregyháza, Nyírbátor - Ingyenes temetés csak annak járna, aki közreműködést vállal hozzátartozója temetésben.

 A Belügyminisztérium jogszabály-módosításokat dolgozott ki a szociális temetés bevezetésre. „A javaslat szerint ingyenes temetés csak annak járna, aki közreműködést vállal hozzátartozója temetésben, például felöltözteti, kiássa a sírját, felravatalozza vagy elbúcsúztatja a halottat”. A temető fenntartója köteles lenne külön parcellát kijelölni a szociális temetkezési helyek számára, az állam pedig a kellékeket (koporsó, urna, sírjel) biztosítaná.

– Ez egyszerűen abszurd, a javaslat kidolgozója nem ezen a földön él, nem ismeri a temetés rendjét – fogalmazta meg nemcsak saját, hanem a szakma egyöntetű véleményét a tervezett jogszabály-módosítással kapcsolatban Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója. A tervezet sértené a munkavédelemről szóló törvényt, a számviteli törvényt és egyes közegészségügyi szabályokat.

– Nem vitatható, hogy a temetés ára a családokat gyakran erőn felül megterheli, s az is elfogadható, hogy ezen a kormány csökkenteni szeretne, de nem ez a megoldás – véli 30 éves szakmai, vezetői tapasztalattal Szekrényes András és megjegyzi: a temető működtetésére, fenntartására ma már nem kapnak az önkormányzatok költségvetési támogatást.

Baracsi Balázs kilenc éve vezeti a Baracsi Kft.-t, a vállalkozás megyeszerte végez temetéseket. A cégvezető szerint kicsit „propagandaíze” van ennek az egésznek, ettől függetlenül állítja: a cégének különösebb bevételkiesést nem okozna az, ha lenne szociális temetkezés.

– Évente körülbelül négyszáz temetést végzünk, ennek úgy hat-hét százaléka a köztemetés. A temetkezésnek az a formája, amikor a sírhelyet a hozzátartozó maga ássa ki, úgy gondolom, a végtisztességet nem biztosítja az elhunyt számára.

A további részleteket a pénteki Kelet-magyarországban találhatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!