Nyíregyháza hírei

2013.05.07. 16:16

Elkezdődött az ebösszeírás

Nyíregyháza -  Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az kutya tartási helye szerint illetékes önkormányzat – ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.

Nyíregyháza -  Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az kutya tartási helye szerint illetékes önkormányzat – ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez. A települési önkormányzat az összeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

A májusban elkezdődött 2013. évi ebösszeírás vonatkozik minden Nyíregyháza közigazgatási területén tartott négy hónaposnál idősebb kutyára. A tulajdonosoknak/tartóknak a város hetilapjában (május 3-ai szám) megjelentetett, vagy a nyirvv.hu, illetve a nyirhalo.hu honlapokról letöltött „Ebösszeíró adatlapot” ki kell tölteni és legkésőbb 2013. június 16-áig az önkormányzathoz eljuttatni. Az ebösszeírás több kérdést is felvetett v@rosvita fórumunk tagjaiban.

– A felhívásban felsoroltak több helyet ahová be lehet dobni/küldeni az adatlapokat. Hogyan tudja igazolni az ebtartó, hogy az adatlapot bedobta/elküldte az önkormányzat részére? Ugyanis nincs átvevője az adatlapnak. A felhívásban pedig közlik a nagyérdemű kutyatartókkal a szankciót, ha nem közöl adatokat a kutyájáról.

Amennyiben ez az adatközlő lap valamilyen oknál fogva nem kerül az önkormányzathoz, kaphat a kutyatulaj egy csinos felszólítást bírság fizetésére, ami minimum 30 000 forint – írja Méhesné Klári. Ha a kutyákba kötelezően chipet ültettek, akkor miért van szükség erre? – kérdezi Inántsy Anita. – Az ajánlott levél igazolószelvénye csak valamilyen levél elküldtét igazolja, de nem a levél tatalmát, így semmiképpen nem tekinthető megnyugtató megoldásnak – véli Daragó László.

A chip-törvény után valóban kérdéses ennek az összeírásnak az értelme. Hogyan tudom igazolni, hogy teljesítettem az adatszolgáltatási kötelezettségemet, azaz hogyan kerülhetem el a szankciót, ha odáig fajulna a dolog? Mindenfajta bántó szándék nélkül mondom: azért szomorú, hogy sorszám és sorban állás nélkül hivatali ügyintézést már elképzelni sem tudunk. Rühellek sorba állni, de egyetértek azokkal, akik azt mondják, van némi kockázat a hivatal által kidolgozott rugalmas és egyszerű megoldásban. Végül is itt most nem egy gyerekrajzpályázat közönségdíjáról, vagy városnapi nyereményjátékról van szó, hanem egy törvényi kötelezettségről – írja Cservenyák Katalin. – Minden állatorvosnak számítógépes nyilvántartása van a kutyákról, veszettség elleni oltásaikról, chip-számukról, illetve gazdáikról. Most ugyanezeket az adatokat fogja megkapni az önkormányzat, ugyanazoktól a gazdiktól - legalább össze lehet vetni őket.

A kérdéseket eljuttattuk a városházára, a kapott válaszokat is itt olvashatják majd.

Az ebösszeíró adatlapot kutyánként kell kitölteni és az alábbi módokon lehet benyújtani:

- személyesen vagy postai úton a 4400 Nyíregyháza, Tüzér u. 2–4. címre,

– faxon a 42/548-461 számra elküldve,

- A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep (Nyíregyháza, Zomboribokor 2–4.) ügyfélszolgálatán leadva,

- elektronikusan az [email protected] címre megküldve.

- A Búza téri piaccsarnokban, a polgármesteri hivatal portáján és a Hősök tere 9. szám alatti parkolási ügyfélszolgálaton elhelyezett gyűjtőládába bedobva.

- A Magyar Állatorvosi Kamara együttműködésével kijelölt állatorvosi rendelőkben leadva:

  • Dr. Orosz Enikő állatorvosi rendelője Nyíregyháza, Westsik V. u. 4-6.
  • dr. Gubicz Pál állatorvosi rendelője Nyíregyháza, Ív u. 1.
  • Elite Állatorvosi Rendelő Nyíregyháza, Debreceni út 60.
  • Barzó Állatgyógyászati Centrum Nyíregyháza, Barzó u. 1.
  • Kelet-Vet Kisállatrendelő Nyíregyháza, Őz köz 38.
  • Dr. Gonda Gedeon állatorvosi rendelője Nyíregyháza, Leffler S. u. 33.
  • Állatgyógyház Állatorvosi Rendelő Nyíregyháza, Aranykalász sor 18/A.
  • Medall-et Állatorvosi rendelő Nyíregyháza, Pásztor u. 7.
  • Nyíregyházi Oktató Állatkórház Nyíregyháza, Nyíregyházi út 6/A.
  • Dr. Hegedűs Béla állatorvosi rendelője Nyíregyháza, Honvéd u. 15.
  • Az ebösszeíró adatlap további példányai beszerezhetők a NYÍRVV Nonprofit Kft. Nyíregyháza, Tüzér u. 2–4. szám alatti ügyfélszolgálatán és a polgármesteri hivatal kereskedelmi ügyfélszolgálatán (Nyíregyháza, Kossuth tér 1. B épület fszt. 4.), illetve a nyirvv.hu és a nyirhalo.hu weboldalakról letölthetők. A kitöltéssel kapcsolatban a 42/548-453-as telefonszámon kaphatnak tájékoztatást hétfőtől csütörtökig 8.00–16.00 óra között.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!