Nyíregyháza hírei

2013.05.30. 11:27

Ülést tart a nyíregyházi közgyűlés

Olvassa el tudósításunkat a május 30-i nyíregyházi közgyűlésről.

Olvassa el tudósításunkat a május 30-i nyíregyházi közgyűlésről.

12.45: A NYÍRVV Kft. tavalyi elszámolási jelentése kapcsán a hozzászóló képviselők elmondták: látható, kézzelfogható eredményeket ért el a társaság, amiért köszönet jár a dolgozóknak. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, 2010-ben tűrhetetlen állapotok voltak a városüzemeltetési cégnél, 1,7 milliárd forint volt a folyószámlahitel. Azóta átlátható viszonyokat teremtettek, ami nagy eredmény - mondta.


12.30: A gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolóról tárgyal a testület. Vass Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, milyen formában tudja a város ellenőrizni, hogy a különböző támogatások esetében beadott kérvények valós adatokat tartalmaznak-e. Dr. Krizsai Anita, a szociális és köznevelési osztály vezetője képviselői kérdésre válaszolva elmondta, a kedvezményeket igénybe vevők száma nem nagyon változik, az adatokat pedig ellenőrizhetik. Jeszenszki András (MSZP) azt mondta, a törvényi változtatások miatt több terület is kikerült az önkormányzat hatásköréből, így az anyag sem tartalmazhatja bizonyos területek állapotát, ezért nem szavazták meg a beszámolót.

Oktatási-nevelési intézmények átszervezésére tett javaslatot a KLIK, a testületnek véleményezési joga van. A tervezet bővítené a pedagógiai szakszolgálat feladatkörét, és érintené a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola fenntartói jogait is. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Júliustól gazdasági társaságként működik tovább a Móricz Zsigmond Színház. Moskovits Károly azt kérdezte, miért van erre szükség.

, az intézmény gazdasági igazgatója azt mondta, az ország számos színháza már nonprofit kft.-ként működik, és az a tapasztalat, hogy ebben a formában a működés gördülékenyebb és átláthatóbb. Az átszervezés a színház és a társulat érdekeit szolgálja - mondta a polgármester.


Napirend előtt Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) interpellációjában egy etikai kódex kidolgozását javasolta. A képviselő elmondta, hogy bár a választás még messze van, a városlakók azt tapasztalhatták, hogy elindult egy politikai hangulatkeltés. Azt kérte, jöjjön létre egy ad hoc bizottság, mely meghatározza a városhoz méltó alapelveket.

Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, ő is aktuálisnak érzi az etikai kódex megalkotását. A közgyűlés tagjainak a város érdekeit kell szolgálniuk, és az elmúlt két évben azt tapasztalta, hogy minden képviselő ennek megfelelően végezte a munkáját - mondta és hozzátette: bízik abban, hogy ez a kampányidőszakban sem változik meg. Azt javasolta, hogy a következő közgyűlésre dolgozzák ki a részleteket.

A két közgyűlés közötti események kapcsán Jeszenszki András (MSZP) azt kérdezte, hogy a sóstói magánszálláshely-adók ügyében történt-e elmozdulás - az érintettel továbbra is aggályosnak tartják az építményadó mértékét. A majális kapcsán azt kérdezte, milyen bevétele lett a városnak abból, hogy egy vállalkozó rendezte a majálist és arra is kíváncsi volt, elégedett-e e rendezvény színvonalával az önkormányzat és hozzátette: a résztvevők az ingyenes mosdókat pénzért vehették csak igénybe.

A pedagógusnappal kapcsolatosan arra várt választ, kiket hívtak meg az ünnepségre - több intézményvezető nem kapott meghívást -, és azt is megkérdezte, hogy igaz-e, hogy a pedagógusok az elmaradt étkezési utalványokat készpénzben kapják meg. A magánszállás-tulajdonosokkal kapcsolatos kérdésre dr. Polgári András, az adóosztály vezetője elmondta, nincs lehetőség arra, hogy az adót szezonálisan vessék ki, ezt törvény szabályozza.

- Ha az építményadó esetében az értékalapú adózásról áttérnének a négyzetméter alapúra - ez felmerült javaslatként -, az 700-900 millió forintos adóbevétel-kiesést jelentene, amit a város sem most, sem a közeljövőben nem engedhet meg magának - mondta. A majálist a művelődési központok szervezték, őt bíztak meg egy vállalkozót, aki ingyen vállalta a szervezést. A visszásságokról az önkormányzat nem tudott, de megkérik a művelődési központ vezetőjét, hogy nézzen utána az elhangzottaknak. A pedagógusnapot a KLIK szervezi, így a meghívottak körét is ők határozták meg - hangzott el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!