Nyíregyháza hírei

2013.07.21. 12:10

A részletek a magasban rejtőznek

Nyíregyháza - Nem rendelkezik olyan ókori műemlékekkel Nyíregyháza, mint Pécs, Sopron vagy éppen Szombathely, de még Árpád-kori templommal, várral sem büszkélkedhetünk.

Nyíregyháza - Nem rendelkezik olyan ókori műemlékekkel Nyíregyháza, mint Pécs, Sopron vagy éppen Szombathely, de még Árpád-kori templommal, várral sem büszkélkedhetünk. Ennek ellenére nálunk is található sok szép és különleges épület, amelyek meghatározzák a város arculatát és hangulatát. Nyíregyháza fiatal településnek nevezhető, hiszen a legrégebbi műemléke, az evangélikus templom építése is „csupán” 1786-ban fejeződött be, a többi műemléke pedig jóval fiatalabb. A műemlékek mellett ugyanakkor számos olyan épületünk van, amelyek egyszerűségükkel vagy éppen sajátos díszítésükkel vonzzák a tekintetet. Ezek az apró szépségek sokszor itt vannak a szemünk előtt, de a mindennapi nagy rohanásban figyelemre sem méltatjuk őket. Pedig megérdemelnék, hogy egy pillanatra megálljunk előttük, felnézzünk rájuk, megcsodáljuk őket, hiszen sok minden elárulnak őseink gondolkodásmódjáról, művészeti és esztétikai érzékükről.

Ősi foglalkozások

A teljesség igénye nélkül most csupán arra van lehetőség, hogy néhány „csodára” felhívjuk a figyelmet. Az egyik legszebb, a városképet is jelentősen meghatározó szecessziós saroképület az egykori Nyírvíz-palota, amely Papp Gyula és Szabolcs Ferenc tervei szerint épült 1910-1912-ben. Kevesen tudják, hogy az épület Széchenyi utcára néző oromzatán ősfoglalkozásokat jelképező két mozaikkép látható: az egyik a halászatot-vadászatot, a másik a földművelést szimbolizálja. Sok szép régi polgári ház fogad bennünket a Szent István utcán is. Titkokat mesélhetnének a régi Nyíregyházáról, lakóinak életéről, szomorú és boldog pillanatairól. A házak között óhatatlanul is megakad az ember tekintete az úgynevezett „Pávás házon”, amely a 20.század elején épült ornamentális homlokzati díszítéssel Führer Miklós tervei alapján. A páva valószínűleg a japán vagy a perzsa formavilágból került a szecesszió eszköztárába, és vált annak kedvelt elemévé, ugyanakkor a magyar népművészetben is megtalálható motívum. Bár az előbb említett két épület Nyíregyháza műemlékei közé tartozik, érdemes azonban felkeresni a belvárostól kijjebb eső csendes kis utcácskák házait is, hogy megcsodálhassuk a különböző gipszstukkókat, díszítőelemeket, s belássuk: a részletek valóban a magasban rejtőznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!