Nyíregyháza hírei

2013.07.01. 12:51

A sallang nyíregyházi mestere Tunyogmatolcsra is ellátogatott

Tunyogmatolcs - Fogathajtók, lovasok, valamint hagyományőrzők is állítják: Tóth József a sallang egyik hazai elismerésre méltó „divatdiktátora”.

Tunyogmatolcs - Fogathajtók, lovasok, valamint hagyományőrzők is állítják: Tóth József a sallang egyik hazai elismerésre méltó „divatdiktátora”.

Kiváltképpen híres egyik alkotásáról a mester, mely remekmű a legismertebb uralkodói dinasztia, az angol királyi család hintóját húzó lovakra került rá még az 1970-es években. A lószerszámok díszeire gondolva bizonyosan a sallang jut eszébe sokaknak, de az már kevesebbeknek ugrik be, hogy igencsak hasznos portéka is ez egyben, mivel a ló ezzel hajtja el magáról nyári időszakban a legyeket. Tehát a gyönyörű termékeknek köszönhetően a külcsín és hasznavehetőség találkozik a hagyományőrzés eme területén is. Tóth József egykoron Csengerben járt gimnáziumba, s a középiskola mellett lakott Barna János szíjgyártó, aki megismertette a bőrművesség nélkülözhetetlen alapjaival.

– Hajdani középiskolám mellett lakott unokatestvérem férje, így néha át- át léptem az iskolai kerítésen, amikor nem volt kedvem orosz órára menni. – mondta el nevetve a hagyományőrző, aki tudja, hogy az akkori érdeklődésének és szorgalmának köszönhetően tudta „ellesni” a sallangkészítésnek a kezdeti fortélyait. Azt azért hozzátette egyből, hogy a szíjgyártók nem nagyon szeretnek foglalkozni a sallanggal, mert „babrás”, egyszóval sok vele a munka. – Ami mégis tetszik nekem mindebben, hogy akár két szál bőrből is milyen csodákat lehet csinálni: egy kicsi kulcstartóból kiindulva, egészen a hatvanszálas nagy hátsallangig, ami a fél lovat eltakarja gyakorlatilag.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!