Nyíregyháza hírei

2013.07.28. 11:13

Akinek a színház világában bontakozott ki tehetsége

Fehérgyarmat - „A színház nem földi színtér! A színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz”. Ezt az ismert idézetet még Polgár Ernő művelődéstörténész mondta egykoron, mely mondatokkal sokan egyetértenek, sőt, magukénak vallják tartalmukat, főként színházi berkekben.

Fehérgyarmat - „A színház nem földi színtér! A színház menedék. Csodák világa. Lehetsz ott királynő, császár és szolga, bohóc és kurtizán. Veled ott minden megtörténhet. Meghalhatsz. Újjászülethetsz. A színház: szerelem! Örökké tartó láz”.

Ezt az ismert idézetet még Polgár Ernő művelődéstörténész mondta egykoron, mely mondatokkal sokan egyetértenek, sőt, magukénak vallják tartalmukat, főként színházi berkekben.

Baksa András, az 1988-ban Beregszászon született fiatal tehetség szintén ezen emberek közé tartozik. Általános iskolai tanulmányait Fehérgyarmaton fejezte be, a művészeti iskolában. Tehetsége korán megmutatkozott, kitűnt kortársai közül: hegedült, zongorázott, énekelt. Városi és térségi népdalénekléseket is nyert. A színjátszással 9 éves korában ismerkedett meg közelebbről, ami iránt a zene mellett nagy érdeklődést mutatott már ekkor is.

– További tanulmányaimat e szikra határozta meg. A sportot sem nélkülöztem: kézilabdáztam, fociztam, teniszeztem. Gimnáziumi tanulmányaimat már Nagykállóban, a Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozatos diákjaként folytattam. A színészi pálya iránti érdeklődésemet igazából az itt eltöltött évek határozták meg – mondta Baksa András, aki 17 éves korában került be a Talán Teátrumba, mint énekes. A középiskola elvégzése után a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi karának történelem szakos hallgatójaként a civil diploma felé orientálódott.

Az egyetem mellett 2010-ben, az Oberon Színiiskola növendékeként még színészi oklevelet is szerzett. A sikeres államvizsga után most is csak egy gondolat jár fejében a fehérgyarmati színésztehetségnek: „Igyekszek fejleszteni, tovább képezni színészi képességeimet, mert mindig van hova fejlődni, előrelépni” – tette hozzá András, aki a Talán Teátrum tagjaként évente körülbelül 200 színpadi előadásban vesz részt. Legfőbb vágya pedig az, hogy egyszer a Nemzeti Színház színpadán felléphessen, s ezáltal megmutassa azt sokaknak, hogy Szatmárból is hosszú az út egy álom beteljesüléséhez, de sosem lehetetlen.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!