Nyíregyháza hírei

2013.07.11. 07:20

„Az embernek mindig jókedve támad, ha az Igrice táncol”

Nyíregyháza - Az idén 30 éves Igrice Néptáncegyüttes a hétvégén, Szegeden megrendezett VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon együttesi nívódíjat kapott. Az elismerést a fesztiválon nyújtott magas színvonalú összteljesítményéért ítélte oda a nyíregyházi együttesnek a neves zsűri.

Nyíregyháza - Az idén 30 éves Igrice Néptáncegyüttes a hétvégén, Szegeden megrendezett VIII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon együttesi nívódíjat kapott. Az elismerést a fesztiválon nyújtott magas színvonalú összteljesítményéért ítélte oda a nyíregyházi együttesnek a neves zsűri.

– Kétévente rendezik meg a fesztivált, amelyre az ország minden pontjáról, sőt a határon túlról is érkeznek együttesek – mondta el lapunknak Nagy Zsolt, az Igrice vezetője. – A fesztiválbizottság és a néptáncszövetség a jelentkezések alapján választja ki azt a 8-10 együttest, akit érdemesnek talál arra, hogy a szigorú zsűri előtt bemutassa tánctudását a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. Mi a versenyprogramra Keresztúry Gabriella és Kerepesi Attila „Edd meg fene!” című 25 perces művével neveztünk, amelyben számos táncdialektus megjelenik, így a nyírségi, mezőföldi, Duna-menti, somogyi, kalotaszegi és rábaközi táncok mindegyikéből kapott ízelítőt a szegedi közönség.

A produkció címét talán érdemes megmagyarázni: az előadás a párválasztásról, udvarlásról, csalfaságról szól, mindez jóízű humorral átitatva. Az említett mondat egy jellemző mozzanatra utal, amikor is Pista – aki igen sok lányt szédít – nincs ott a bálban, annak ellenére, hogy ezt egy lánynak megígérte. Ugyanakkor a mi Pistánk az országot járva sok lánynak sok mindent ígér, amiből aztán számos érdekes konfliktus adódik – erre utal a mű címe. A szakmai zsűrit meggyőzte az előadás, Széphalmi Zoltán az mondta: az együttesünk nagy pozitívuma, hogy az alkotópáros ötletgazdag, a tánckar pedig nagyon jó megvalósítja az elképzeléseket. Szerinte remek a páros viszony, ízesen, hangulatosan táncolnak az együttes tagjai.

Megfiatalodott az együttes

– Sok más táncegyütteshez hasonlóan az elmúlt évben az Igrice is megfiatalodott, az ifjúsági együttes tagjai felkerültek a felnőtt táncosok közé. Ennek fényében még nagyobb öröm és elismerés számunkra a nívódíj, a művészeti vezetőink remek munkát végeztek. Ahogy Szűcsné Urbán Mária, a Jászság Népi Együttes vezetője értékelte: a fiatalok példaképként tekintenek az idősebbekre. Dr. Ratkó Lujza, a zsűri elnöke elismerően nyilatkozott az igényes és hagyományhű népviseletekről, emellett kiemelte a koreográfusok sajátos alkotói munkáját, mellyel nem csak táncokat, hanem régi szokásokat, életérzéseket, érzelmeket is megjelenítenek meg a színpadon. Pál Lajos szavaira vagyunk talán a legbüszkébbek. Ő azt mondta, ahogy megszólalt az ének, rögtön megfiatalodott. „Nem tudja az ember, hogy miért, de jó kedve támad, ha látja az Igricét táncolni” – fogalmazott.

A sikeres szegedi megmérettetés után az együttes természetesen hazai környezetben is szeretné megmutatni magát, hiszen számukra az itthoni közönség a legkedvesebb. – Az idén 30 éves az Igrice Néptáncegyüttes, november 30-án pedig egy egész estés gálaműsorral szeretnénk megköszönni a nézők szeretetét, a műsor része lesz a Szegeden bemutatott mű is – tette hozzá Nagy Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!