Nyíregyháza hírei

2013.07.27. 12:23

Egy igazi, harcos szenvedély

Alsóbadur - Az augusztus 20-ai tisztavató ünnepségen az ő szablyáit tartják majd a magyar katonák a kezükben.

Alsóbadur - Az augusztus 20-ai tisztavató ünnepségen az ő szablyáit tartják majd a magyar katonák a kezükben.

Szabó István fegyverkovács portájára érkezve nem mindennapi kép fogad minket. Unokája, a 9 éves Elemér magabiztos kézzel forgat a feje fölött egy mellkasáig érő szablyát. Úgy tűnik, nagyapja szálfegyverek iránti rajongása ragályos.

Hagyományos technikával

– Az idei a harmadik alkalom, amikor egy pályázat keretében én kovácsolom a Magyar Honvédség augusztus 20-ai tisztavató ünnepségére a leendő tisztek kardját. Ez nagy megtiszteltetés és még nagyobb munka, hiszen mind a kilencven fegyvert hagyományos kézi kovácsolással, természetes alapanyagokból, több évtizedes tapasztalattal készítem el – mondta el érdeklődésünkre Szabó István, aki már gyerekként is csúzlit, kardokat faragott, s ez a szenvedélye egész felnőtt életét végigkísérte.

Hajdúböszörményben, egy idős kovács mestertől tanultam meg a szakma fortélyait. Fém szakrestaurátorként régi fegyverek felújításával foglalkoztam a böszörményi múzeumban, terjedelmes szakirodalom állt a rendelkezésemre ahhoz, hogy később korhű replikákat készíthessek. Láthatók a munkáim többek között a Hadtörténeti, a sárospataki, az egri múzeumban, a Siklósi várban.

A szerelem szólította megyénkbe, 2008-ban már családi vállalkozás keretében folytatta tovább mesterségét.

– Innentől kezdve egyre több lett a megrendelésem, napi 16–18 órát dolgozom, hogy megtaláljam a lehető legtökéletesebb megoldást. Van, hogy emiatt éjszakákig nem alszom, s amikor elkészül egy-egy szablya, úgy válok meg tőle, mint a saját gyermekemtől. Ez egy szenvedély, genetikailag kódolva van bennem a harcos, talán ezért kell fegyvereket készítenem.

További részletek a Kelet-Magyarország július 27-ei számában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!