Nyíregyháza hírei

2013.07.23. 15:41

Hintapatália a szabályok szövevényében

Nyíregyháza - „Hiszünk benne, hogy ki lehet alakítani egy játékra és beszélgetésre alkalmas teret...”

Nyíregyháza - „Hiszünk benne, hogy ki lehet alakítani egy játékra és beszélgetésre alkalmas teret...”

Kántor Sándor nemrégiben játszótér-körképükkel kapcsolatos észrevételével kereste meg szerkesztőségünket.

„Kellemetlen szájízzel fogadta lakóközösségünk a július 1-jei Kelet-Magyarország „Elindult a Nagy játszótérteszt” című írásában olvasott információkat. Problémánk a Tompa Mihály utcai játszóterekkel, azok állapotával kapcsolatos.

A cikk alapján a Tompa Mihály utcán minden játszani vágyó gyermek számára ideális helyet biztosítanak a tömbházak között kialakított, rendezett játszóterek (Tompa M. u. 5-7., 7-9., 9-11., 11-13., 19. szám). Ez az állítás véleményünk szerint nem felel meg a valóságnak: a Tompa Mihály utca 9–11. között nincs játszótér, a mellette lévő közösségi tereken törött csúszda, kevés játékelem és a nagy zsúfoltság.

A múltban arra hivatkozva szüntették meg a játszóterünket, hogy nem felel meg az uniós szabványnak. A felszámoláskor azt ígérték, hogy az uniós normának megfelelő, új játszóteret telepítenek, azonban ez máig nem történt meg. Környékünkön is voltak és vannak véleménykülönbségek, a nagy többség igenis azonban „gyerekbolond”, ezt a közelmúltban több mint 60 család NyírVV-nek címzett, aláírásával levélben is megerősítette.

Mindezek után idén tavasszal kijöttek a kft. szakemberei, akik felmérve a terület adottságait, és április 30-áig szóban ígérték az új játékelemek kihelyezését. A megadott határidőn túl érdeklődésünkre viszont már azt mondták, hogy a távolságok mégsem felelnek meg, így fákat kellene kivágni a kivitelezéshez.

Meglátásunk szerint azonban a helyzet ennyire nem bonyolult. Hiszünk benne, hogy ki lehet alakítani egy olyan teret a Tompa Mihály utca 9–11. épületei között, amely ideális a kikapcsolódásra.”

Olvasónk levelét továbbítottuk a NyírVV Kft.-nek, akik az alábbi választ küldte:

„Sajnálattal vettük tudomásul Kántor Sándor levelét, aki már több alkalommal kereste társaságunkat a Tompa Mihály utca 9-11. szám alatti játszótér kialakításának kérésével. A NYÍRVV Nonprofit Kft. - a korábbi tájékoztatásoknak megfelelően - a fák sűrűsége és a hely szűkössége miatt nem tud a területen játszóteret építeni. Az EU-s előírásoknak megfelelően nem elég a játékokat felállítani, köréjük ütéscsillapító ágyat kell fektetni, ami egy játékvár esetében például egy 9x10 méteres terület kialakítását jelenti.

A tömbbelsőben azonban a növényzet miatt erre nincs lehetőség, mint ahogyan a házak fala mellé is tilos játékokat elhelyezni. A korábbi időszakban is mindössze egy lengőhinta és egy homokozó volt a területen, de a hintát 2011 októberében társaságunknak le kellett bontani. A fák kivágására csak egy engedélyezési eljárást követően kerülhetne sor, melyhez a lakóközösség egyetértése is szükséges, miközben a lakók a játszótér kialakításának kérdésében is megosztottak.

A játszóterek létesítésénél társaságunknak azt is figyelembe kell vennie, hogy az adott területen mennyi játszóhely áll rendelkezésre, és természetesen arra törekszünk, hogy elsősorban olyan helyeken alakítsunk ki új játszóteret, ahol még egyáltalán nincs, vagy kevés a játéklehetőség a gyermekek számára. Egy új játszótér létrehozása 7-8 millió forintba kerül, a források az idén mindössze két új játszóhely megnyitását teszik lehetővé. A Tompa Mihály utca 9-11. szám közvetlen közelében azonban öt további, átlagos állapotú játszótér működik, valamint a Vécsey utca és Szarvas utcai tömbbelsőben." – írta lapunknak Szabó Edina, a NyírVV marketing- és sajtóreferense.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!