Nyíregyháza hírei

2013.07.24. 08:01

Jegyzet: Hosszú még az út

Június végén a szerb kormány hatályon kívül helyezte a kollektív bűnösséget kimondó világháborús határozatot, majd Áder János sem volt rest bocsánatot kérni hazánk Vajdaságban, a második világháború alatt elkövetett tetteiért - Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Június végén a szerb kormány hatályon kívül helyezte a kollektív bűnösséget kimondó világháborús határozatot, majd Áder János sem volt rest bocsánatot kérni hazánk Vajdaságban, a második világháború alatt elkövetett tetteiért - Tarnavölgyi Gergely jegyzete. Úgy tűnik tehát, a két állam a politikai diplomácia eszközeivel igyekszik lezárni egy hektikus korszakot, ám ez önmagában nem garantálja azt, hogy az emberöltők alatt felhalmozódott (vélt vagy valós) sérelmek hipp-hopp kámforrá válnak.

Történt ugyanis, hogy az imádott csapatukat Vojvodinába elkísérő Honvéd-drukkereket a szerb határőrök (a teljesség igénye nélkül) feltartóztatták, megmotozták, a buszon hagyott értékeiket pedig eltulajdonították. Az ügyben Gacs Pál, a klub ügyvezetője hivatalos vizsgálatot kért a magyarországi szerb nagykövettől a „nem európai és nem civilizált bánásmódért”. A két kormány ugyan júniusban elszívta a békepipát, de a parázs újból felizzani látszik.

Senkinek nem érdeke, hogy erdőtüzet szítson a múlt heti esemény kapcsán, de az illetékes szerveknek illene legalább kivizsgálniuk a határátkelés körülményét, és amennyiben vannak felelősök, megnevezni és számon kérni őket. Hisz mégiscsak az unió felé kacsingatnak déli szomszédaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!