Nyíregyháza hírei

2013.07.30. 08:06

Önnek mennyire fontos a kerékpárja?

Nyíregyháza - Amennyire csak lehet, nehezítsük meg az értékes kétkerekűkre vadászó biciklitolvajok dolgát!

Nyíregyháza - Amennyire csak lehet, nehezítsük meg az értékes kétkerekűkre vadászó biciklitolvajok dolgát! – Jól látható, forgalmas helyen zárjuk le a kerékpárunkat, a tolvajokat ugyanis elriaszthatja a sok járókelő, potenciális szemtanú! – tanácsolja a kerékpárlopások megelőzése érdekében Szabó Zoltán r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

– A tartozékokat (például: sebességmérő óra, lámpák, kulacs, pumpa, illetve minden, ami mozdítható a kerékpárról) se hagyjuk a járművön, inkább vegyük le, és vigyük magunkkal, hiszen ezek is értéket képviselnek, és könnyen megakad rajtuk a „szarkák” szeme! Bölcsen tesszük, ha feljegyezzük a kerékpárunk jellegzetességeit, azonosításra alkalmas ismertető jegyeit (típus, vázszám, méret, szín, felszerelések, sérülések stb.), hiszen az eltűnt biciklinek így hamarabb nyomára bukkanhat a rendőrség! Párezer forintért cserébe gravírozással, illetve az egyre elterjedtebb, ún. mikropontos jelöléssel is ellátják a kerékpárokat a szakemberek, az egyedi azonosítók megnehezítik az ellopott biciklik továbbértékesítését, illetve segítik a tolvajok felkutatását.

Nincs tökéletes védelem

– Ne feledjük, az ördög soha sem alszik, elég egy óvatlan, felelőtlen pillanat, és máris „új gazdára” találhat az őrizetlenül hagyott bicikli. Nehezítsük meg a tolvajok dolgát: használjunk jó minőségű, masszív zárat, lakatot, lehetőleg olyat, amely a vázat és a kerekeket is átéri! A kerék és a váz legyen mindig együtt, egy stabil tárgyhoz (fa, kerékpártároló, korlát stb.) rögzítve! Amennyiben mégis ellopnák, a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a rendőrséget a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon! – figyelmeztetett Szabó Zoltán osztályvezető, hozzátéve: nincs tökéletes védelem, de minél rövidebb idő áll a tolvaj rendelkezésére, annál kisebb az esélye a lopásnak.

 

A biztonságos kerékpározás jegyében

Együttműködő partnerek: Kelet-Magyarország, Nyíregyháza MJV Polgármesteri Hivatala; Sz-Sz-B. Megyei Rendőr-főkapitányság.

Időpont: 2013. 08. 01., csütörtök, 15-18 óra

Helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér

Tervezett programok: kerékpáros szlalompálya, motoros szimulátor, „trükkös kerékpár” tesztelése, „részegszemüveg” kipróbálása, rendőrségi, szakértői tájékoztatás,

kerékpárok mikropontos megjelölése (Kelet-Magyarország előfizetőknek 40 %-os kedvezménnyel!), kerékpársorsolás

 

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!