Nyíregyháza hírei

2013.08.01. 10:35

Apró lépések az önellátásért

Nyírtura - Ha szükség van rá, összefog mindenki Nyírturán a jó ügy érdekében.

Nyírtura - Ha szükség van rá, összefog mindenki Nyírturán a jó ügy érdekében. Nagy volt a sürgésforgás a minap Nyírturán az önkormányzat gazdasági udvarában, ahol az ott dolgozó közmunkások szavait gyakran elnyomták a kotkodáló tyúkok és a visítozó kismalacok.

Munka után vendéglátás

– A község önellátását segítő állatok számára vásárolt az önkormányzat 750 bála szalmát, s a bálákat most hozzuk be a határból, illetve pakoljuk be a mezőgazdasági tárolóba – tudtuk meg Héjja Jánostól, aki 6 órában közmunkásként dolgozik, a község sertéseit és tyúkjait pedig társadalmi munkában gondozza.

– A mezőgazdasági tároló vázát egyébként a polgárőrség állította fel, a többi munkát pedig a közmunkások végezték el, vagyis ha szükség van, összefog mindenki a településen a jó ügy érdekében. Egy-egy nagyobb munka befejezése után vendégül látja az önkormányzat mindazokat, akik részt vettek a munkában. Így lesz ez ma is a szalmabálák behordása után. A fagyasztóból már kivettük a hurkát, a kolbászt, s várja a megéhezett dolgozókat tepertő és szalonna is. Egyébként nem lehet panaszunk a sertésállományra, hét kocának sok kismalaca van. Több helyi család is besegít a malacok felnevelésébe: az önkormányzattól három állatot kapnak, s majd egyet kell visszaadniuk, ha az elérte az egy mázsa körüli súlyt.

Fontos a takarékosság

– Gyakran jönnek ide a gazdasági udvarba az óvodások és az iskolások, hiszen szinte együtt van itt minden – állatok és növények egyaránt –, amit oktatási céllal szemléltetni lehet. Természetesen a kismalacokat szeretik leginkább nézegetni. A látnivalók bővítése érdekében jó lenne beszerezni még egy kiskecskét és egy kisszamarat is. Igyekszünk a gazdasági udvarban is takarékosan élni, a kukoricadarát és a krumplit az üstben nem gázpalackkal főzzük, hanem kukoricacsutkával, így jóval olcsóbban jövünk ki – folytatta Héjja János.

– Aki állatokkal foglalkozik, az jól tudja, hogy itt soha nincsen se munkaszüneti nap, se ünnepnap, hiszen a jószágot etetni és itatni kell, nem is beszélve az ól takarításáról. Az egyik koca például január 2-án fialt, de már szilveszterkor is jöttem megnézni, nincs-e valamilyen probléma az anyaállattal.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!