Nyíregyháza hírei

2013.08.28. 17:16

Nem könnyű pótolni az elveszett időt

Nyíregyháza - Akinek nincs érettségije, hátrányba kerül a munkaerőpiacon.

Nyíregyháza - Akinek nincs érettségije, hátrányba kerül a munkaerőpiacon.

Manapság minden álláshirdetésben, legyen az a legkisebb felelősséggel járó munka is, érettségit követelnek a munkáltatók. Természetesen jogos ez az elvárás, hiszen a társadalmi rendünk úgy alakult, hogy bizonyos szellemi alapképességek birtokosának, az általános műveltség alapjai tulajdonosának tekintjük az érettségizetteket, s lehet-e felróni bárkinek, aki saját eszközeit, vállalkozásának sikerét teszi kockára, ha esetleg olyasvalakit enged ezek kezelésének közelébe, akiről nem tételezhető föl előre, hogy e bizonyos szellemi alapképességek és a bárkitől elvárható általános műveltség birtokában volna?

Azonnal munkába állnak

– Természetesen e képességek nem kötődnek magának az érettségi vizsgának a meglétéhez, mégis úgy alakult, hogy akinek nincs ilyen bizonyítványa, az hátrányba kerül a munkaerőpiacon azokkal szemben, akik megszerezték a papírost, s e hátrányt sokszor érettségizett vetélytársaiknál sokszor keményebb munkával és rátermettségük folyamatos bizonyításával kell ellensúlyozniuk – mondja Drótos Richárd, a Nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola tanára. – Néha már-már irreálisan magas elvárásokat támasztanak az érettségit nem szerzett szakmunkásokkal szemben is. Egyre többen kerülnek abba a helyzetbe mind Magyarországon, a munkanélküliség sújtotta Észak-Alföldi Régióban, hogy a megélhetésük érdekében már az első középiskolai végzettség megszerzése után vagy még hamarabb, az általános iskola után munkába állnak. Vannak, akiknek a középiskolákból kimaradva kell helytállniuk az életben, bizonyítvány által felvértezetlenül.

Párhuzamos megfelelés

Éppen ezért érdemes megragadni a lehetőséget, ha egy-egy oktatási intézmény a munka mellett is megszerezhető érettséghez jutó képzést kínál! Az életben már-már nélkülözhetetlen bizonyítványt a Bánki iskola esti, ifjúsági és távoktató tagozatán például kétéves (intenzív) vagy hároméves (szakiskolai, illetve a régi szakmunkás bizonyítványra épülő) képzésen szerezhetik meg a tanulók – árulta el a pedagógus.

Hozzátette: az érettségi vizsga az utóbbi időkben egyre meredekebben növekvő követelményszintjének teljesítésére felkészülni, és összehangolni a munkarendet a konzultációk időpontjával nem könnyű, ezért fontos, hogy a felnőttképzésben tapasztalt, emberséges és kiválóan felkészült tanárok segítsék pótolni a hiányzó ismereteket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!