Nyíregyháza hírei

2013.09.13. 12:32

A gyorsaság életet menthet

Nyíregyháza - A köztisztviselők sok emberrel találkoznak, bármikor szükség lehet újraélesztési ismereteikre.

Nyíregyháza - A köztisztviselők sok emberrel találkoznak, bármikor szükség lehet újraélesztési ismereteikre.

Hirtelen rosszullét zavarta meg péntek délelőtt a megyeházán dr. Vinnai Győző kormánymegbízott beszédét. Egy ifjú hölgy azonnal az ájult férfi mellett termett, és segélykérő felszólítására a kormánymegbízott mellkas kompresszióval segítette az újraélesztést. Szerencsére mindez csak egy szituációs gyakorlat volt, amely azt akarta érzékeltetni, hogy bármely pillanatban összeeshet valaki a környezetünkben váratlanul, s azonnal kell határozottan cselekednünk az újraélesztés érdekében.

A „Kormánytisztviselők az életért” elsősegélynyújtás világnapi rendezvényén mondta éppen a köszöntőjét dr. Vinnai Győző, s ennek volt szerencsés kimenetelű közjátéka a rögtönzött újraélesztés. Mint a politikus kiemelte, az időben megkezdett elsősegélynyújtás életet ment, ezért fontos, hogy minél többen ismerjék az újraélesztési fogásokat, tudnivalókat. Ez a megyei kormányhivatal közel kétezer köztisztviselőjére is vonatkozik, hiszen a mindennapi ügyintézés során sok állampolgárral találkoznak, bármikor szükség lehet az újraélesztési ismereteikre.

Szakmai bemutató

Dr. Magyar Veronika megyei tisztifőorvos azt hangsúlyozta az elsősegélynyújtási világnappal kapcsolatban, hogy az újraélesztés megtanulása már nem csupán önkéntes feladat, hanem immár kötelező elvárás. Az érdeklődők számára szakmai bemutatót tartottak a nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium diákjai, akik a megyei elsősegélynyújtó versenyt megnyerték, az országos döntőben pedig a 20 csapatból a 7. helyet szerezték meg Vitál Andrásné és Vitál András felkészítésével.

A pénteki rendezvényen részt vett Triznerné Szabó Anita kormánytisztviselő is, aki érdeklődésünkre elmondta:

– Eddig még nem kerültem olyan helyzetbe, hogy elsősegélyt nyújtsak valakinek, de ez bármikor előfordulhat. Akár sportolás, utazás vagy éppen munka közben, de akár az utcán is lehet egy olyan váratlan helyzet, hogy szükség van elsősegélyre, újraélesztésre. Régebben már voltam egy hasonló képzésen, de az ismereteket jó mindig felfrissíteni, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy mikor van szükség a segítségünkre.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!