Nyíregyháza hírei

2013.09.19. 16:07

Klik: nincs összeférhetetlenség a szakolyi iskolaigazgató ügyében

Nyíregyháza, 2013. szeptember 19., csütörtök (MTI) – Nem áll fenn összeférhetetlenség a szakolyi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatban, mivel az általa vezetett intézmény nem a nagykállói, hanem a nyíregyházi járási tankerülethez tartozik – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2013. szeptember 19., csütörtök (MTI) – Nem áll fenn összeférhetetlenség a szakolyi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatban, mivel az általa vezetett intézmény nem a nagykállói, hanem a nyíregyházi járási tankerülethez tartozik – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön az MTI-vel.

A központ közleményben reagált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly önkormányzatának azon döntésére, hogy – egyebek mellett összeférhetetlenségre hivatkozva - bírósági kereseteket adott be a helyi Arany János Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatójának kinevezése miatt.

Szűcs Gabriella független polgármester az MTI-nek szerdán azt mondta, az iskola a nagykállói tankerülethez tartozik. A tankerület vezetője, a szakolyi iskolaigazgató felesége pedig szerintük összeférhetetlen módon támogatja az iskola jelenlegi működését.

Az iskolát fenntartó Klik az MTI-hez eljuttatott közleményében a központról szóló 2012-es kormányrendeletre utalt, mely szerint a szakképző iskolák a megyeközponti tankerületekhez tartoznak. Ennek értelmében a szakolyi iskola a nyíregyházi tankerülethez tartozik, nem a nagykállóihoz, így összeférhetetlenség nem áll fenn a panaszolt tankerületi igazgató és a kinevezett intézményvezető között.

A területileg illetékes járási tankerület nem gyakorol szakmai, irányítási, elszámolási és ellenőrzési jogkört az érintett intézmény felett – írta közleményében a Klik. Hozzátették: a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az intézményvezetőt az oktatásért felelős miniszter bízza meg öt évre, tehát őt sem a járási, sem a megyei tankerületi vezető nem nevezheti ki.

Szűcs Gabriella az MTI-vel szerdán közölte, hogy a szakolyi képviselő-testület augusztusban határozatot hozott arról, hogy nem kíván együttműködni a helyi iskola igazgatói posztjára - megítélésük szerint - törvénytelenül kinevezett Birta Ferenccel és az általa törvénytelenül vezetett iskolával. Ezért a helyhatóság megtámadta a kinevezést, és keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

A több pontból álló keresetekben az iskolaigazgatói pályáztatásban felmerült eljárási hibákra hivatkozik az önkormányzat, emellett - az egyik pályázó kifogását támogatva - az egyenlő bánásmód hiányára, valamint összeférhetetlenségre is, továbbá arra, hogy a pályázat időpontjában Birta Ferenc nem állt közalkalmazotti jogviszonyban a fenntartó Klikkel. A testület kifogásolta továbbá, hogy az igazgatói pályázatoknál nem vették figyelembe az illetékesek sem az iskolát üzemeltető önkormányzat, sem a véleményező szervezetek döntéseit.

A helyhatóságot pedig hivatalosan nem értesítették az új igazgató kinevezéséről. A polgármester korábban elmondta azt is, hogy az önkormányzat e-mailben és levélben egyaránt megkereste a fenntartót és az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), azt kérve, hogy vonják vissza az iskolaigazgató kinevezését, tegyék lehetővé új pályázat kiírását, választ azonban egyik helyről sem kaptak.

- MTI - 


Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!