Nyíregyháza hírei

2013.09.14. 10:56

Magyarország íze-java Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Gasztro Csata és a Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja vár mindennel, ami szem-szájnak ingere.

Nyíregyháza - A Gasztro Csata és a Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja vár mindennel, ami szem-szájnak ingere. Garantáltan gyomrokat korgató illatfelhőbe burkolózik majd Nyíregyháza Kossuth tere, hiszen szeptember 21-én, szombaton 10 órától két rendezvény: a Gasztro Csata és a Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja csalogatja majd az érdeklődőket a városközpontba.

– A vendéglátók legnagyobb ünnepére várjuk a gasztronómia minden művelőjét és a szimpatizánsokat. A Gasztro Csata a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség támogatásával indult el, a rendezvényt idén már hatodszor szervezzük meg – utal a hagyományteremtő szándék sikerére a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Régió képviseletében Tóthné Medved Zsuzsanna, mint szervező és házigazda.

Fontos a tájhűség

Ez egy jó alkalom arra – teszi hozzá –, hogy nyárbúcsúztató keretein belül találkozzon a szakma. A cél az, hogy ismerjük meg egymást, mutassuk be az egyes tájak gasztronómiáját és beszélgessünk a szakmát foglalkoztató gondokról, eredményekről. A szövetség minden régiós szervezetéből várunk résztvevőket, akiket arra kértük, hogy tájegységük tágabb körzetének gasztronómiájából adjanak ízelítőt. A felállított sátraikat díszítsék a tájra jellemző népi eszközökkel, és vendéglátásra alkalmas standokkal jelenjenek meg.

Úgy az ételeknél, mint a díszletnél fontos a tájhűség, a legnagyobb közönségsikert arató standok külön jutalomban részesülnek. Mindenki hoz a tájra jellemző ételekhez alapanyagot, félkész vagy készételt, amiből megkínálhatja a szomszédoló kollégákat, vagy kóstoló jegy ellenében a külső látogatókat. Elsősorban az egyszerű, népi, ízletes egytál ételek készítésére kértünk fel mindenkit.

A Gasztro Csata helyszíne a szökőkút melletti terület lesz, míg a Tirpák Népi Ínyencségek Fesztiválja a Városalapítók szobra mellett kap helyet. A kísérőprogramokban szerepel zöldség- és gyümölcsszobrászat, termelői és kézműves vásár, kiállítás a tirpák népi háztartási eszközökből. Mindeközben Kossuth téren felállított színpadon is egymást követik a fellépők.

Gazdára vár a vándorserleg

Egész napos gazdag programmal várjuk a vendégeket. Az ételeknek 12 órára kell elkészülniük, ekkor kezdődik a szakmai kóstolás, majd a nagyközönség is csemegézhet az ételkavalkádból. Világhírű magyar mesterek tartanak élménybeszámolót és közben dedikálják könyveiket, vagy épp mesterfogásaikba engednek bepillantást.

A délutáni eredményhirdetésnél kiderül, a szakavatott zsűri kinek ítéli oda a díjakat: a legszebb, legeredetibb és leghangulatosabb porta címet és a vándorserleget, a közönség díjat az eladott kóstolójegyek számától függően. Átadják a Magyar Népi Sütő- Főző Hagyományok Őrzője címet, erre a kitüntetésre a régiók jelölhetnek olyan személyeket és közösségeket, akik, illetve amelyek sokat tettek a tradicionális magyar gasztronómiáért. A Veres Sándor Emlékkupát is ekkor adja át az özvegy a szerinte legrátermettebb személynek vagy csapatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!