Nyíregyháza hírei

2013.09.13. 11:54

Jogászkonferencia Nyíregyházán

Nyíregyháza - Hagyományosan, idén is megrendezte a Megyei Jogászegylet a Megyei Jogásznapot Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Hagyományosan, idén is megrendezte a Megyei Jogászegylet a Megyei Jogásznapot Nyíregyházán. Az immár XVI. rendezvény programjában neves előadók, érdekes témákat ígértek. A megjelenteket dr. Kozmáné dr. Várady Katalin köszöntötte, majd az első előadó, dr. Lenkovics Barnabás alkotmánybíró beszélt a PTK-ról és az Alkotmánybíróság gyakorlatáról.

Érdekes példán szemléltette, hogy milyen egymásnak feszülő érvek mentén lehet vizsgálni mondjuk egy telekhatárra épített ház hőszigetelésének lehetőségét. Az egyik jogszabály szerint, ha a szomszéd nem járul hozzá, túlépíteni nem lehet a telek határon, ugyanakkor a nyomós közérdek meg azt szolgálná, hogy csökkenjen az energia felhasználás. Két törvény mezsgyéjén kell megtalálni a pontos határt. Mi lehet alkotmányos? A kérdésre úgy adhatunk választ, ha a jogszabályok a felek egyenjogúságát védik, egymás mellé rendelik őket, és érdekeik egyensúlyba kerülnek. S ha ez közérdekből felborul, akkor megvalósul-e a szükségesség és az arányosság.

Fontos tény, hogy például a tulajdon társadalmi felelősséggel is jár. Egy nagyobb vagyon, nem csak érték, de emberek életét is meghatározza, összegtől függően, akár globális mértékben.

Az arányosságra izgalmas példa egy építőcég tartozása. Előfordul, hogy a fővállalkozó nem fizet az alvállalkozónak. Emiatt az alvállalkozó egy nagy beruházás egészét érintő eljárást indíthat, holott lehet, hogy csak egyetlen melléképületet épített, azt is hibásan, rossz minőségben. Hollandiában egy számítógépes programmal számolták ki a lehetséges ítéletet, oly módon, hogy betáplálták a súlyosító körülményeket, és a tényállás lényeges elemeit, mire a gép kidobta az ítéletet. Helyes-e, ha ennyire embertelen az ítélkezés? Egy országot az is jellemez, hogy milyen a jogi kultúrája. Nem csak anekdota, hogy gyémántkereskedők milliós üzleteket kötnek egyetlen kézfogással.

Második előadóként dr. Balla Lajos lépett a mikrofonhoz. A Debreceni Ítélőtábla bírája az új Büntető Törvénykönyvből csemegézett. Az előadók sorát dr. Sárközy Tamás zárta, aki a Kártérítési jogból merített példákon illusztrálta az új PTK változásait. A résztvevőkhöz zárásként dr. Gyulai Gábor, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!