Nyíregyháza hírei

2013.10.29. 07:31

Ami nem sürgős, az halasztható

A rendelkezésre álló korlátozott finanszírozásból elsősorban a sürgős esetek ellátását kell biztosítani.

A rendelkezésre álló korlátozott finanszírozásból elsősorban a sürgős esetek ellátását kell biztosítani. – Azt hittem, rosszul hallok, amikor a doktor úr azt mondta, hogy 2016-nál hamarabb nem tudja elvégezni a csípőprotézis-műtétemet. Arra hivatkozott, hogy nagyon sokan vannak előttem és rosszabb állapotban, ráadásul, ha ragaszkodok ahhoz, hogy ő operáljon, akkor végképp nem tud korábbi időpontot adni – mondta el lapunknak Marika. – Azzal vigasztalt az orvos, ha súlyosbodik az állapotom, előrébb kerülhetek a listán. Én meg arra gondoltam, ha ennél is nagyobb fájdalom, és szinte teljes mozgásképtelenség kell ahhoz, hogy műtőbe kerüljek, akkor valami nagyon nem jól működik…

A korlátozott teljesítmény

– A várólistára vagy előjegyzési listára kerülést és a beteg számára kiadott időpontot több szempont is befolyásolja. Egyrészt szakmai indokok, a beteg állapota, másrészt, amennyiben lehetőség van rá, a beteg kérését is igyekszik figyelembe venni a kórház. Bizonyos beavatkozásokat csak megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberek tudnak elvégezni, az időpont az ő kapacitásukhoz is igazodik. Ezen kívül a kórház számára meghatározott pénzügyi lehetőségek korlátozottak, a teljesítmény volumen korlát (TVK) is jelentős mértékben befolyásolja a lista hosszát – válaszolta dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgató-helyettese arra a kérdésre, hogy szakmai és gazdasági szempontból hogyan magyarázható, hogy a betegek akár évekig várnak a műtétjükre.

Ami el nem maradhat

– Sürgős, életmentő beavatkozást igénylő műtétek nem maradhatnak el – említi a legfontosabb alapelvet Adorján Gusztáv. Kivétel nélkül valamennyi sürgőssé váló beavatkozást a TVK-tól függetlenül elvégeznek, annak ellenére, hogy jelentős pénzügyi kockázatot jelent a kórháznak, hiszen a korlát feletti operációkat az OEP nem finanszírozza.


Dr. Adorján Gusztáv: Sürgős, életmentő műtét nem maradhat el.


– A sürgős és nem sürgős műtéteket is ugyanabból a pénzügyi keretből fizetik. A várakozási idő növekedése azért következett be, mert a rendelkezésre álló korlátozott finanszírozásból elsősorban a sürgős esetek ellátását kell biztosítani, amennyiben ezek száma megnövekszik, akkor ez a halasztható műtétek várakozási idejének növekedésével jár – magyarázta a szakember.

Megyénk az egyik legrosszabb megbetegedési és halálozási mutatóval rendelkezik az országban nem lenne indokolt a TVK-t a valós igényekhez igazítani felvetésre a főigazgató-helyettes azt válaszolta: a finanszírozás megyénkénti elosztását a kórház nem tudja befolyásolni, de folyamatosan jelzik a döntéshozóknak az igényeket, s remélik, a jövő évi elosztásnál ezeket figyelembe is veszik.

Még van szakember

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház helyzete egyedi, mert több tagkórháza is van. Kézenfekvő lehetőségnek tűnik, hogy a beteget átirányítsák olyan intézménybe, ahol hamarabb megtörténhet a szükséges műtét. De lehet-e?

– A beteg bárhová nem irányítható, a műtétek elvégzésének speciális szakmai feltételei vannak, ezért a biztonságos betegellátás érdekében csak a kijelölt osztályok jogosultak arra – fogalmazott Adorján Gusztáv, és hozzátette: bár a lehetőségek korlátozottak, ha ezen belül szabad kapacitások vannak, azt igyekeznek a várakozási idő csökkentésére fordítani.

– Még a megfelelő számú és képzettségű szakember rendelkezésre áll, de az országosan is észlelhető elvándorlás minket sem került el. Reményeink szerint a tavalyi és az idei bértámogatás ezt a tendenciát csökkenteni fogja, de az intézmény saját keretein belül is törekszik a képzett szakorvosok megbecsülésére és helyben tartására – említette a főigazgató-helyettes arra a kérdésünkre, van-e elég megfelelően képzett szakemberünk, hogy a szükséges műtéteket elvégezzék.

 

Sorsok a számok mögött

– Az OEP-ellenőrzés azt állapította meg (országosan), hogy a várakozási idő jóval rövidebb, mint ahogy az a várólistán fel van tüntetve. Igaz ez a JAOK esetében is?

– A látszólagos ellentmondás magyarázata az, hogy ugyanazon listán szerepelnek a sürgős és nem sürgős esetek is. Ha a várólistán szereplő betegek állapotromlása miatt az ellátás átkerül a sürgős kategóriába, a statisztika átlagosan csökkenő várakozási időt mutat. Ezért ezen statisztikai számok megítélésénél nagyon óvatosan, minden körülményt mérlegelve kell eljárni, mert mögötte emberi sorsokat kell látnunk – válaszolta Adorján Gusztáv.

 

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!