Nyíregyháza hírei

2013.10.24. 07:46

El sem szívhatták a töltött szivart

Nyíregyháza - Az Argentínából Nyírtelekre érkező csomagot (amiben szivarokba rejtett kábítószer volt) egy nigériai férfinek kellett volna átvenni. Mindezért 500 euró üthette volna a markát, helyette 5 év fegyház és 5 év kitiltás várhat rá.

Nyíregyháza - Az Argentínából Nyírtelekre érkező csomagot (amiben szivarokba rejtett kábítószer volt) egy nigériai férfinek kellett volna átvenni. Mindezért 500 euró üthette volna a markát, helyette 5 év fegyház és 5 év kitiltás várhat rá.Jogerős ítéletet hirdetett a Nyíregyházi Törvényszék dr. Bodnár Zsolt vezette fellebbviteli büntetőtanácsa kábítószer birtoklás kísérletének bűntettében. A tanács tagjai voltak: dr. katona Piroska és dr. Márkus Katalin.

A vádlott, Isaac Valentino Anyabuzo (31) budapesti lakos, nigériai állampolgár, akit az első fokon eljáró Nyíregyházi Járásbíróság halmazati büntetésként 5 év fegyházbüntetésre ítélt, valamint a bíróság Magyarország területéről 10 évre kiutasította. Az elsőfokú ítéletet ellen a vádlott és védője, felmentésért, vagy enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2011-ben ismeretlen személlyel megállapodott abban, hogy postán elküldött csomagokat vesz át, a szivarokban elrejtve nagyobb mennyiségű kábítószer lesz. Ezért a megbízó személytől 500 eurót vett át a vádlott. Az ismeretlen személynek a vádlott megadta korábbi élettársa nyírtelki címét, ahová a kábítószert küldeni kellett. Ezután az ismeretlen személy Argentínából kábítószert tartalmazó csomagot küldött a vádlott által megadott címre.

A vádlott megkérte akkori barátnőjét, hogy tájékoztassa a csomag érkezéséről. A csomagot a korábbi élettárs átvette a helyi postán, ám nem tudott róla, hogy abban kábítószer van. A vádlott a csomagot már nem tudta átvenni, mert a Budapesti Rendőrkapitányságra egy nő (nagy valószínűséggel a másik barátnője) bejelentést tett a rendőrségen, miszerint Spanyolországból kábítószer érkezik a nyírtelki címre. A rendőrség meg is találta a kábítószert

A vádlott mind a nyomozás, mind, pedig a tárgyaláson tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és bűnösségét, de a bizonyítékok és tanúvallomások ellene szóltak. A vegyész szakértői vélemény szerint a szivarokban elrejtett por 142, 7 gramm kokaint tartalmazott, ami a jelentős mennyiség alsó határának több mint 3,5 szerese. Az is bizonyítást nyert, hogy a vádlott 2011. október 29. napját megelőzően csekély mennyiségben marihuánát, illetve hasist szerzett és fogyasztott.

A másodfokú bíróság az 5 éves fegyházbüntetést helyben hagyta, ám Magyarországról való kiutasítást 5 évre mérsékelte, illetve az egy éve történt Büntető Törvénykönyv módosításának idevonatkozó rendelkezése értelmében a vádlott büntetésének 2/3 rész letöltése után feltételes szabadlábra bocsátható. Így a vádlott jó magaviselete esetén másfél év múlva szabadulhat, mivel az előzetes letartóztatásban eddig eltöltött két év beszámít a büntetés időtartamába.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!