Nyíregyháza hírei

2013.10.08. 14:17

Elégedetlenkedő „almások”

Vaja - A vajai termelők szerint alacsony a léalma felvásárlási ára.

Vaja - A vajai termelők szerint alacsony a léalma felvásárlási ára.

Megyénkben is dübörög az almaszezon. A léalma felvásárlási ára jelenleg 29 forint, ám ezzel nincs minden gazda kibékülve. – Legalább 10 gazda nevében beszélek, akik közt vannak vajai, rohodi és őri termelők is – kereste meg szerkesztőségünket Sipos György, aki egy gazdasági társaság résztulajdonosaként maga is érintett az almatermelésben.

Magas az önköltség

– A mostani árak szinte az önköltséget sem fedezik. Rengeteg kiadással jár az almatermelés, kezdve a metszéssel, a permetszerek megvásárlásával, a szedés költségein át a tárcsázásig és a fűkaszálásig – sorolja Sipos György, majd hozzáteszi: nem érti, miért nem emelik az árakat a felvásárlók.

Az elégedetlenkedő termelők szóvivője elárulta: évek óta egy vajai feldolgozónak adják el a léalmát. – Nem értjük, miért nem emelnek árat a megyei feldolgozók. Valami oka biztos van, de ezzel ellehetetlenítenek bennünket.

Lapunk megkereste a megyei agrárgazdasági kamarát, ahol Rácz Imre elnök reagált a panaszra. – A kialakult árak egyik fél számára sem optimálisak. A termelők az időjárás miatt jelentős árbevételcsökkenést szenvedtek el. Ugyanakkor a feldolgozóktól kapott információk szerint a tavalyi csúcstermésből készített nagy mennyiségű sűrítményből mindmáig jelentős készletek maradtak meg, illetve a gyártott almalé-sűrítmény jelenlegi világpiaci ára is a tavalyi szint alatt mozog.

A kamara megyei szervezete és a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Budai Gyula kezdeményezésére a betakarítás előtti helyzetértékelő beszélgetésen is azt vállalták a felvásárlók képviselői, hogy nem súlyosbítják tovább a termelők nehézségeit egy esetleges minimál ár alkalmazásával, hanem – tekintettel üzemi gazdálkodásuk eredményességére – megadják a világpiaci árhoz viszonyított lehető legmagasabb felvásárlási árat.

Éppen emiatt emelték a felvásárlók a 25 forintos nettó felvásárlási árat szeptember elején 29 forint/kilogrammra, melyhez az őstermelők esetében 12,5 százalékos kompenzációs felár is társul – így Rácz Imre.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!