Nyíregyháza hírei

2013.10.02. 07:49

Házasság? Ki van zárva?!

Nyíregyháza - „Egyáltalán nem akartam férjhez menni, feleslegesnek tartottam...”

Nyíregyháza - „Egyáltalán nem akartam férjhez menni, feleslegesnek tartottam...”

– Az 1990-es évek gazdasági és társadalmi átalakulásával a fiatalok felnőtté válásának hagyományos útjai is módosultak – mondta Domokos Tamás szociológus, ismertetve a magyar fiatalok demográfiai jellemzőit a „Magyar Ifjúság 2012” kutatás eredményei alapján, melybe nyolcezer 15–29 éves fiatalt vont be a Kutatópont.

Önként vállalt egyedüllét

A szakember arról is beszámolt, hogy az ifjúság körében is megjelent két olyan demográfiai esemény, amely eddig elsősorban Nyugat-Európára volt jellemző és tipikusan értékválasztáshoz kapcsolódik: az akaratlagos gyermektelenség és a vállalt egyedüllét: a tartós kapcsolatban élők körében csökkent azok aránya, akik házasságban élnek, és nőtt az élettársi kapcsolatban élők száma. Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a házasság gyakorlatilag már nem is az ifjúsági korosztály sajátossága – tette hozzá a szakember.

– Egyáltalán nem terveztem, hogy valaha is férjhez megyek, már kislány koromban sem álmodoztam fehér ruhás, habos-babos menyasszonyi ruháról, lovas hintóról és virágesőről. Felnőtt fejjel is teljesen feleslegesnek tartottam a házasságot, mint intézményt, mert úgy gondoltam, semmi nem változik azzal, hogy aláírunk egy papírt arról, hogy szeretjük egymást és együtt akarjuk leélni az életünket – kezdte történetét Jevcsák-Sebi Éva.


"Jevcsák-Sebi Éva: Jókor, jó időben kérte meg a kezem."


– Sok évnyi együttélés után egy reggel beszélgettünk a párommal, Danccsal, és arra jutottunk, megérett már a kapcsolatunk annyira, hogy esetleg oltár elé lépjünk. Vicces volt, mert még aznap este megkérte a kezem, és én igent mondtam. Jókor, jó időben tette fel a nagy kérdést, amire ő talán már régebb óta készült, mint gondoltam – mesélte nevetve a most már fiatalasszony, hiszen augusztus közepén kimondta a boldogító igent, cáfolva minden kutatási eredményt és demográfiai mutatót.

Minden viccnek a fele igaz

– Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy feleségül vegyek bárkit is – tiltakozott vehemensen már a kérdés befejezése előtt Krasznai Vili, s hozzátette: neki a szabadsága, a bulik és a változatosság sokkal vonzóbb jövőkép.

– Mindannyian hallottunk már elborzasztó történeteket tündérkirálylány barátnőkről, akik a házasság után házsártos, elhízott börtönőrökké változtak. Lehet, hogy ezeknek a nagy része csak poén, de – ahogy a mondás is tartja – minden viccnek a fele igaz, én pedig nem vagyok vevő az ilyen humorra – mondott velős véleményt a fiatal srác.

 

Az elköteleződés hiánya

A felmérés végkövetkeztetéseit Székely Levente kutatási igazgató összegezte. Rámutatott: a mostani magyar 15–29 évesek egyfajta csendes generáció. – Akár a tartós párkapcsolatok hiányára, a gyermekvállalási kedv csökkenésére, a döntően otthon töltött szabadidőre, szinte ki sem mutatható vállalkozási kedvre gondolunk, mind az elköteleződés hiányát látjuk. Elfogadják ugyan a fennálló helyzetet, de ki is vonják magukat belőle.

 

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!