Nyíregyháza hírei

2013.10.15. 07:55

Igent mondanak a szemüvegre is

Nyírbogdány - A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetőjével, Szenczy Sándor baptista lelkésszel is találkozhattak mindazok, akik a közelmúltban részt vettek a nyírbogdányi falunapon.

Nyírbogdány - A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetőjével, Szenczy Sándor baptista lelkésszel is találkozhattak mindazok, akik a közelmúltban részt vettek a nyírbogdányi falunapon. Jelenléte nem volt véletlen, hiszen mint közismert, 2012. szeptember elsejétől megyénkben számos közoktatási intézmény működik immár a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában.

Miért fontos a baptista egyháznak, hogy óvodákat, iskolákat működtessen?

Szenczy Sándor: – A baptisták közel 500 éve vannak jelen Európában. Magyarországra a reformáció terjedésével jöttek vándorprédikátorok. Mindig is fontos volt a baptisták számára, hogy a hitélet mellett az elmét is pallérozzák. Mindennek az az ige az alapja, hogy a „hited mellé ragasszál tudományt”. Három éve, amikor a kormány szorosabb együttműködést kért az egyházaktól, mi is jelentkeztünk iskolák fenntartására, működtetésére - magyarázta a szeretetszolgálat vezetője.

- A szlogenünk az, hogy „a baptista iskola több, mint iskola”. Ez arra utal, hogy tiszteletben tartjuk valamennyi átvett iskola korábbi hagyományait, azonban azok megőrzése mellett különböző szolgáltatásokat is nyújtunk. Az általunk működtetett oktatási intézményekben sok a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű diák, akiknek a családját segítjük, az étkeztetésüket támogatjuk. Ha kell, akár még a szemüveg készítéséhez is hozzájárulunk.

Milyen pluszt tudnak nyújtani a baptista fenntartású iskoláknak?

Szenczy Sándor: - Támogatjuk a tehetséggondozást, kihasználjuk a nemzetközi kapcsolatainkat. Ez utóbbinak köszönhetően az idegen nyelveket anyanyelven beszélő tanárok tanítják. A nyírbogdányi diákoknak abban segítettünk, hogy Amszterdamban részt vehessenek a robotika világbajnokságon. Mint ismert, nagyon szép eredménnyel érkeztek haza Hollandiából. Fontosnak tartjuk a sakk népszerűsítését, erősítjük a cserediákprogramot, s nagyon sok adománnyal tudjuk segíteni a rászorulókat a cipősdoboz akciónkkal is. Építettünk sportpályát és műfüves pályát is itt a megyében.

Hogyan fogadták megyénk iskoláiban a Baptista Szeretetszolgálatot?

Szenczy Sándor: - Hol kíváncsisággal, hol érdeklődéssel. Alapelvünk, hogy csak azokat az iskolákat vesszük át, ahol a lakosság, a tantestület, az önkormányzat és a diákönkormányzat kétharmad része ezt akarja. Ahol nem volt meg a kétharmados többség, ahol nem éreztük, hogy a társadalom elfogad bennünket - mint például Nagykálló esetében -, ott nem vettük át az iskolát.

Az a tény, hogy a családjával elutazott Budapestről a nyírbogdányi falunapra, azt jelzi, hogy jó a kapcsolata az önkormányzatal.

Szenczy Sándor: - Valóban így van, jó az együttműködés a nyírbogdányi önkormányzattal, de szerencsére ezt elmondhatom minden olyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településről is, ahol baptista fenntartású iskolák és óvodák működnek.

 

A Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott intézmények megyénkben:

Óvodák

Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Nyírbogdány)

Óvoda úti óvoda (Ibrány)

Napközi Otthonos Óvoda (Kótaj)

Iskolák

Csuha Antal Általános Iskola (Nagyhalász)

Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Nyírbogdány)

István Király Általános Iskola (Kótaj)

Tiszakerecsenyi Általános Iskola (Tiszakerecseny)

Újkenézi Általános Iskola és Óvoda (Újkenéz)

Tiszaszalkai Általános Iskola és Óvoda (Tiszaszalka)

Középiskola

Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola (Vásárosnamény)

 

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!