Nyíregyháza hírei

2013.10.08. 08:56

„Kiszakadhatnak” a zsákfalvak

Garbolc, Zajta, Ömböly, Csengerújfalu, Tiborszállás - A trianoni békediktátum óta több évtized eltelt már, azonban magyar-román-ukrán határ közelébe került települések azóta sem tudták kiheverni a történelmi igazságtalanság által rájuk mért csapást.

Garbolc, Zajta, Ömböly, Csengerújfalu, Tiborszállás - A trianoni békediktátum óta több évtized eltelt már, azonban magyar-román-ukrán határ közelébe került települések azóta sem tudták kiheverni a történelmi igazságtalanság által rájuk mért csapást. Hogyan is tudták volna, hiszen egyik napról a másikra a központi helyzetből kikerülve periférián találták magukat, a határvonal meghúzásával zsákutca jellegű településekké váltak. Természetesen a falvak soha nem békéltek meg ezzel az igazságtalan helyzettel, s keresték a kitörési lehetőségeket, amelyeket meg is hozott számukra az a tény, hogy Románia is az Európai Unió tagja lett.

A kitörés egyik lehetséges módja, hogy a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a fűvel benőtt régi történelmi földutakat aszfaltozott utak váltják fel.

A magyar-román nemzetközi kapcsolat keretében megyénk több települése a határ túlsó oldalára új közutat szeretne építeni, hogy megszűnjön a bezártság, „kiszakadjon” a zsákfalu. Összeállításunkban annak jártunk utána, hol tartanak napjainkban ezek az útépítések.

Pénteken avatják

A legjobb helyzetben Garbolc van, hiszen október 11-én már ünnepélyesen felavatják a Szárazberekre vezető utat.

– Maga a projekt 2009-ben kezdődött, és pénteken avatni szeretnénk a műszaki és forgalomtechnikai szempontból már átadott utat, amelyet örömmel használnak a helybeliek, ugyanis a határtól a település túlsó végéig kapott új burkolatot. A mezőgazdasági munkát végzők, a szüretelők is ezen az úton jutnak el a földekre, a gyümölcsösökbe – mondta el érdeklődésünkre Nagy Roland, a település polgármestere. – A magyar oldalon 1770 méteres szakaszt, míg román oldalon 400 méteres részt kellett megépíteni, illetve felújítani. Azt reméljük ettől az úttól, hogy csökkenti a térségre jellemző hátrányos helyzetet, segíti a gazdasági és a kulturális fellendülést.

Igaz, amikor 2009-ben elindítottuk ezt a projektet, azt reméltük, hogy a sechengeni határ kitolódik Románia keleti határára, s akkor már szabadon közlekedhetnek az emberek Magyarország és Románia között. Sajnos, nem így történt, azonban tárgyaltunk arról, hogy esetleg „Schengen-buszokkal”, modern mobiltechnikai eszközökkel lehetőség lenne időszakos határnyitásra. Egyébként pénteken 8 órától 20 óráig a határrendészet ideiglenesen megnyitja a határt a meghívott vendégeink számára.

Tavasszal kezdődik

Zajta is szeretné megteremteni az összeköttetést a határ túloldalán található Nagypeleskével.

– Minden építési engedélyünk megvan, aláírtuk a támogatási szerződést is, így a közeljövőben meghirdethetjük a közbeszerzést – tájékoztatta lapunkat Kosztya Zoltán, Zajta vezetője. – Remélem, 2014 márciusában minden gond nélkül elkezdődhet az út építése Nagypeleskéig. Magyar oldalon 380 méter hosszú, a határ túloldalán pedig 6,5 kilométer hosszú utat kell a meglévő földút nyomvonalán megépíteni, aszfaltozni.

Az Ömbölyt Szaniszlóval összekötő út építése román oldalon már elkezdődött, a munkálatok magyar oldalon tavasszal várhatók.

– Bár a hatósági engedélyek rendben voltak, hiányzott egy összeg az út megvalósításához, ugyanis az öt évvel ezelőtti tervezgetések számai napjainkra megváltoztak, az elnyert összeg nem fedezte a beruházó ajánlatát – vázolta fel a jelenlegi helyzetet Trefán Gábor, Ömböly polgármestere. – Szerencsére a közelmúltban a kormány úgy döntött, hogy kipótolja a hiányzó összeget, így elhárult az utolsó akadály is az út megépítése elől. A közelgő esős-fagyos időjárás miatt már nincs értelme megkezdeni a munkálatokat, így tavasszal kezdődik az út építése.

Új pályázatra várnak

Megyénk két települése egy új pályázati kiírásra vár.

– A Csengerújfalut és Csengerbagost összekötő út tervei készen vannak. Most egy olyan pályázatra várunk, ami a konkrét megvalósításhoz nyújtana támogatást – tudtuk meg Zsiga Mihálytól, Csengerújfalu polgármesterétől.

Ugyancsak pályázati kiírásra vár a tiborszállási önkormányzat is.

– Pár éve már megkezdtük a tárgyalásokat Börvellyel, elkészültek a tervek is, azonban önerős gondok miatt eltoltuk az összekötő út megvalósítását. Nem mondtunk le az útról, várjuk az újabb pályázati kiírást, s a részletek megismerése után tudunk dönteni a továbbiakról – mondta el érdeklődésünkre Csaholczi Gusztáv, Tiborszállás polgármestere.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!