Nyíregyháza hírei

2013.10.31. 11:21

Közgyűlést tart Nyíregyháza képviselő-testülete

Nyíregyháza - Napirend előtt dr. Kovács Ferenc polgármester elismeréseket adott át Buskó Csengének és Szurovcsák Ivettnek, a Nyírsuli kiváló úszóinak valamint edzőjüknek, Turóczy Róbertnek.

Nyíregyháza - Napirend előtt dr. Kovács Ferenc polgármester elismeréseket adott át Buskó Csengének és Szurovcsák Ivettnek, a Nyírsuli kiváló úszóinak valamint edzőjüknek, Turóczy Róbertnek.

12.45 - Halkóné dr. Rudolf Éva azt kérdezte, mit szólnának a lap készítői ahhoz, ha a saját családtagjaikról olvasnának olyan gyalázatos szavakat, mint amiket a lap a kormánypárti politikusokkal kapcsolatosan használ? Azt mondta, ez a város gyönyörű, ahol az emberek szeretnek élni, és ahová jó hazajönni. Ők elismerik az előző városvezetés munkáját, és azt kéri, a jelenlegi ellenzék is ismerje el, hogy mindenki a város javát akarja.

Nagy László azt mondta, hisz abban, hogy lehet egymást megbecsülő politikai hangulatot teremteni. Kovács Ferenc szerint amit a frakcióvezető mondott, hiteltelen. - Ez egy személyeskedő, gyűlöletkeltő kiadvány, ami az együttműködés szándákával ellentétes - mondta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tervezési folyamatokról számolt be a közgyűlésnek Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Róka László, a Megakom Kft. ügyvezető igazgatója. Seszták Oszkár elmondta, a megyei közgyűlések új feladatkört kaptak. Készül a fejlesztési koncepció, a rendelkezésére álló összegből Szabolcs 45 milliárd forintot használhat fel. Róka László arról beszélt, hogy a megyei célrendszert összhangba kell hozni a megyeszékhely elképzeléseivel. Vannak ágazati és területi célok, a prioritások között szerepel az élemiszergazdaság fejlesztése, a környezetgazdálkodás megteremtése, a komplex marketing kidolgozása, az oktatási és innovációs rendszer kialakítása - ezekben Nyíregyházának kiemelt szerepe lesz. A tervezési folyamatnak a jövő év közepére kell elkészülnie - hangzott el.

A jövő évi költségvetési koncepciót tárgyalja a testület, a bizottságok elfogadásra ajánlották a tervezetet. Jeszenszki András azt kérdezte, a mindennapos testnevelés bevezetése miatt tervez-e az iskolákban tornaterem-bővítést az önkormányzat, arra is választ várt, hogy milyen nagyobb felújítások várhatók az oktatási intézményekben jövőre, de kíváncsi volt a szociális kiadások és a helyi iparűzési adóbevételek alakulására is.

Jászai Menyhért alpolgármester azt mondta, lesznek olyan pályázati kiírások, amelyek az esetlegesen felmerülő tornaterem-gondokat megoldják és arról is beszélt, hogy a fejlesztések terén jövőre a bölcsődei rendszer felújítása kap nagyobb figyelmet. Kósa Tíma alpolgármester azt mondta, a felújítási prioritáslista egymilliárd forint feletti tétel, ez egy év alatt kivitelezhetetlen, a munkálatokkal folyamatosan haladnak. Polgári András osztályvezető az iparűzési adóról azt mondta, bízik abban, hogy a tervezett összeg befolyik a város kasszájába.

Mikó Dániel (MSZP) azt mondta, nem volt túl vidám, amikor elolvasta a koncepciót, hiszen az adóbevételek stagnálásával számol a tervezet, vannak olyan bevételi tételek, amelyek esetében csökkenést prognosztizálnak a készítők. A temetkezési vállalatért aggódik, mert mint mondta, a szabályozás változása miatt komoly problémák merülhetnek fel, ezért azt kérte, a társaságra kiemelt figyelmet fordítsanak.

Dr. Horváthné dr. Veisz Katalin (Fidesz) azt mondta, a koncepcióból egyértelműen látszik, hogy a város fejlődik. Nagy László azt javasolta, hogy az önkormányzat tegyen olyan lépéseket, amelyek a kis- és középvállalkozások helyzetét segítik. - Az elszegényedés tetten érhető a városban - mondta és azt kérdezte, van-e olyan szándék, ami erre megoldást adhat.

Lipták Lajos (Fidesz) arról beszélt, hogy a koncepció nagy előnye, hogy nem hitelből akar fejleszteni. Úgy vélte, ez egy reális, vállalható tervezet. Kósa János (Fidesz) a külterületi járdaépítésről azt mondta, fokozatosan tudnak haladni, az érintett térségekben élőktől türelmet kér. Jászai Menyhért szerint nem igaz, hogy elszegényednek a nyíregyháziak, az adatok másról tanúskodnak. Kovács Ferenc szerint a kkv-k tekintetében jól áll a város, mint ahogy a korábban elrontott pályázatok rendbetételét tekintve is. A testület elfogadta a költségvetési koncepciót.


A két közgyűlés közötti történt eseményekről szóló beszámolóval kapcsolatban Vass Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, hogy áll az utcák átnevezése? Nyíregyházán több utca is diktatúrákhoz köthető személyek nevét viseli, ezek átnevezési folyamata megkezdődött, ám vannak olyan problémák, melyek nehezítik ennek megvalósítását. Ilyen gond az, hogy a cégek esetében az önkormányzat nem vállalja át az okiratmódosítások költségét.

Jászai Menyhért alpolgármester az utcanevekkel kapcsolatban azt mondta, mindez több tízezer ingatlant érint. Kovács Ferenc arról beszélt, hogy az egy komoly probléma, amire a megyei jogú városok szövetsége megpróbál megoldást találni.

Fesztóry Sándor (Fidesz) egy márciusi MSZP-sajtótájékoztatóra utalt vissza, ahol az hangzott el, hogy a frakció elkészíti a saját sportkoncepcióját. Azt kérdezte, elkészült-e a koncepció. Arra is választ várt, hogy Nagy Lászlónak és az MSZP frakciónak van-e köze az Ellensúly című laphoz?

Nagy László válaszolt Fesztóry Sándornak. Azt mondta, van egy munkacsoportjuk, ami a koncepció elkészítésén dolgozik, ez ősszel elkészül. Az Ellensúly című lapról azt mondta, az impresszum egyértelműen jelzi, kik készítik.

Jeszenszki András a Kórház utcai munkálatokról szólt. Elmondta, hogy az utcában és a környéken élők 190 aláírást gyűjtöttek össze, és azt kérik, fejeződjenek be végre az ott zajló munkák, hiszen a közlekedés nehézkes, az ott lévő intézmények megközelítése körülményes. Kovács Ferenc azt mondta, ő is kapott egy levelet a szóban forgó munkálatok kapcsán, az azt aláírók viszont azt írták, örülnek, hogy végre megvalósul a beruházás.

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) azt kérdezte, hogy Nagy László személyesen közreműködött-e az Ellensúly elkészítésében. Nagy László azt mondta, nem a személyeket kell nézni, hanem a tartalmat. Kovács Ferenc szerint a kitérő válasz is válasz. Dr. Tirpák György (Fidesz) szerint a lap sokak emberi méltóságát sértette meg, azt mondta, a városlakók az ellenkezőjét érzékelik annak, amit a lap ír és sugall. Azt kérdezte, az MSZP frakció elhatárolódik-e az Ellensúly című laptól?

Nagy László azt mondta, ez az MSZP kiadványa, nem határolódik el tőle, hiszen ő a párt városi elnöke. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) arról beszélt, hogy a történtek tükrében érthető, miért nem fogadta el az MSZP a közgyűlés etikai kódexét. - A város nyugalomra és békére vágyik - mondta és hozzátette: kifulladni látszik a gyűlöletkeltő politika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!