Nyíregyháza hírei

2013.10.14. 19:40

Olvasóink írják - A mézédes források földjén

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tokaj-hegyaljai turisztikai látványosságokat bemutató füzeten olvastam Tarcalról, „a mézédes források földjéről”.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tokaj-hegyaljai turisztikai látványosságokat bemutató füzeten olvastam Tarcalról, „a mézédes források földjéről”. Ezt tapasztaltuk – immár 9. alkalommal – mi is, a H.A.T. (Hegyaljai Alkotók Társulása) és a Mait (Magyar Alkotók Internetes Társulása) szervezésében évente megtartott alkotótábor résztvevői. E jeles eseményre az ország minden részéről érkeznek írók, költők, képzőművészek, művészetbarátok. Az idei tábor 2. napján képzőművészeti kiállítás nyílt a Borfaluban. A szabolcsi alkotók sorában ott volt Török Ferencné (T. Bognár Márta) nyíregyházi prózaíró is, akinek Életmű-díjjal ismerték el a kulturális élet terén végzett tevékenységét. Lupsa Józsefné (L. Gál Mária) kótaji alkotó a Mait ez évi pályázatán több kategóriában is „dobogós helyezést” ért el! A sóstóhegyi Vengrinyák János vers- és prózaíró a saját költeményét mondta el a kiállítás megnyitóján. A bodrogkeresztúri idősek otthonában szép versek, prózák, dalok is elhangzottak, közösen a bentlakókkal.

Pagonyi Szabó János


Fő az optimizmus!

A magyar pesszimista nép, ezt minden évben alátámasztja egy-egy közvélemény-kutatás. Robotolunk, mert kell a „lé”, hiszen egy átlagos család életéhez már hozzá tartozik a számítógép, az internet, a kábeltévé, a mobiltelefon, és az autó sem luxuscikk már. Nagyok az igényeink, ezért sopánkodunk reggeltől estig! Pár évtizede még azt sem tudták az emberek, mi fán terem az internet, az okostelefon! Ahogyan teltek-múltak az évek, a fejlettebb országokból érkezett „luxuscikkek” fokozatosan hétköznapi dolgokká váltak. A minap ráakadtam egy programra a neten, amely kiszámolja bérviszonyom alapján, hogy hanyadik leggazdagabb ember vagyok a világon. Az éves átlagkeresetem éppen meghaladja az évi nettó egymillió forintot, ez alapján kiderült: nálam szegényebb a Föld lakosságának 82%-a! Szóval, nincs okunk pesszimizmusra, mert egy átlagos, minimálbéren foglalkoztatott hazai munkavállaló is benne van a világ leggazdagabb emberei között!

Lintényi Levente


Nem holmi hókuszpókusz!

A diszlexia, a diszgráfia, diszkalkulia, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, illetve egyéb érzelmi és szociális zavarok is szóba kerültek október 3-án azon a Brüsszelben rendezett Diszlexia konferencián, amely a tanulási zavarral élőkre hívta fel a figyelmet. Sir Michael Kalmár, az EDA (Európai Diszlexia Egyesület) elnöke megfogalmazta: a különböző kommunikációs problémákkal küzdő gyerekekre gyakran rásütik a lusta vagy buta jelzőt, ami óriási hiba. A diszlexiával élő felnőttek gondjait taglalva számos lehetőség fogalmazódott meg, hogyan lehetne támogatni ezeket az embereket a munkahelyükön. Örülök, hogy pedagógusként és mint diszlexiás, diszgráfiás felnőttként is részt vehettem ezen a konferencián. Jó volt látni azt, hogy például az Európai Bizottságban már nem azon vitatkoznak szakemberek, hogy léteznek-e a felsorolt tanulási zavarok, hiszen ezt még nekem is igen részletesen oktatták a Nyíregyházi Főiskolán pszichológiából és pedagógiából is. A pedagógusképzésnek mindig részei voltak a tanulási zavarokkal foglalkozó tananyagok, mégis, mintha a pedagógus kollégák egy része nem létező hókuszpókusznak tekintené. Európai szinten a vita már a fejlesztés lehetőségeiről folyik! George Zissimos, a konferencia egyik felszólalója elárulta, hogy az Erasmus+ programban az elkövetkező 7 évben 14 milliárd eurót fordítanak majd oktatásra!

Vaskó Ilona

Nyíregyháza


Hagyományőrző nap Czine Mihály emlékére

Czine Mihály emlékére népdal-néptánc hagyományőrző napot rendezett a közelmúltban a Hodászi Czine Mihály Nyugdíjasklub az önkormányzattal közösen. A hagyományőrző szándékkal útjára indított program osztatlan sikert aratott. Sokan voltak, akik anyagilag és erkölcsileg, illetve munkájukkal segítették a rendezvény lebonyolítását. Tizenöt klub színesítette a napot a részvételével, még Kárpátaljáról is érkeztek vendégeink! A népdal-néptánc hagyományőrző napon Czine Mihály családtagjait, hozzátartozóit is körünkben üdvözölhettük. Klubvezetőnk, Árkosi Gyuláné időt és fáradságot nem kímélve dolgozott az ünnepség sikeréért.

Pócsi Andrásné

klubtag

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!