Nyíregyháza hírei

2013.10.24. 09:07

Párducgalóca a játszótér tövében

A szakember szerint nagyon ritka, hogy a városban párducgombával lehet találkozni.

A szakember szerint nagyon ritka, hogy a városban párducgombával lehet találkozni.

Kihasználva a gyönyörű időt, a hétvégét a családdal a szabadban töltöttük. Vasárnap délelőtt kimentünk a Korányi úti régiségpiacra, és amíg a férjem és a nagyobbik gyerek nézelődött, a kislányommal a piachoz közeli játszótéren múlattuk az időt – írta lapunkhoz eljuttatott levelében Szakács Tamásné.

– Ahogy sétálgattunk, alig tíz méterre a játékoktól hatalmas légyölő galócát és párduc galócát találtunk – ez az a gomba, amivel a gyerekek a könyvekben és mesefilmekben a leggyakrabban találkoznak: piros a kalapja, rajta fehér pöttyök – a kicsik „barátja”, amit meg lehet fogni vagy kóstolni, csakhogy ezek erősen mérgezőek. Nagyon furcsa, hogy ezek a növények a lakóházak környezetében teremnek, és bár tudom, hogy elsősorban a szülő felelőssége, hogy odafigyeljen a gyerekére, de kíváncsi lennék arra, nem tartozik-e a városüzemeltetés feladatkörébe a mérgező növények eltávolítása – kérdezte előfizetőnk.

Azonnal összeszedték

Olvasónk észrevételét eljuttattuk a NYÍRVV Nonprofit Kft.-hez, a társaság szóvivője, Szabó Edina pedig elmondta: munkatársai még azon a napon összeszedték a mérgező gombafajtát az érintett területen. – Természetesen a takarítási, közterület-fenntartási munkálatok során kollégáink rendszeresen összegyűjtik a gombaféléket is, de sajnos a gombaspórát széthordja a szél, így továbbra is számítunk a lakossági bejelentésekre, hogy időben és maradéktalanul meg tudjuk oldani ezt a problémát. Az esetleges balesetek elkerülése érdekében felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ha ismeretlen gombafajtákat találnak, kerüljék az azzal való közvetlen érintkezést és jelentsék be a társaság 42/548-460-as telefonszámán.

Jónás Sándor évek óta „szakérti” a gombákat, ő maga is meglepően tapasztalja, hogy mennyi mérgező gombafajta terem az idén. – Ennek az oka természetesen az időjárásban keresendő, hiszen sok csapadék hullott az ősszel, és viszonylag kevés fagyos éjszaka áll mögöttünk. A galócák kapcsán tévhit, hogy már megfogni sem szabad őket, elég, ha szappanos vízzel alaposan kezet mosunk. Ám, ha gyomorba kerül, akkor az esetek nagy többségében a fogyasztásuk halált okoz – mondta Jónás Sándor, aki a Nyíregyháza belvárosában talált párducgalóca kapcsán megjegyezte: az, hogy egy belvárosi játszótér közelében párducgalócával találkozunk, meglehetősen érdekes.

– Az ilyen helyzetekre az önkormányzatoknak jobban oda kellene figyelniük, hiszen a gyerekek általában nincsenek tisztában azzal, hogy mit vesznek a szájukba. A szakember hozzátette: a galócák főként bükkfák, tölgyfák, valamint fenyőfák tövében nőnek. – A spórákat könnyedén felkaphatja a szél, vagy elhordhatják különféle madarak vagy kisállatok. Mindannyiunk érdeke, hogy közterületen ne szaporodjanak el a mérgező gombafajták – figyelmeztet a nagykállói szakember.

 

Szépek, színesek, de veszélyesek

A nagyon sok háznál megtalálható angyaltrombita egy halálos mérgű növény, ezért ahol kisgyerek van, fokozottan kell figyelni arra, hogy a gyerek ne vegye a szájába, ne ehesse meg. A szintén mérgező kecskerágóra azért érdemes felhívni a figyelmet, mert szép, szemre tetszetős, rózsaszínes, belül narancssárgás termése van. A farkasalma fogyasztása ugyancsak veszélyes. A leander sem ajánlott fogyasztásra, a tiszafa fás szára és a levele mérgező, de a magot védő piros magköpeny nem. Veszélyes a tuja, a csattanó maszlag (szántóföldi gyomnövény), az akácnak a magja, a pünkösdi rózsa virága és gyökere, a tűztövis és a borostyán bogyója is. A mezei zsurlót könnyű összetéveszteni a mocsári zsurlóval. Előbbi vizelethajtó, vesekőre ajánlott, míg utóbbi mérgező. Hasonló a helyzet a sárga, illetve a fehér fagyönggyel: a sárga májkárosító, míg a fehér kiváló

vérnyomáscsökkentő.

 

KM-SZA, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!