Nyíregyháza hírei

2013.10.25. 08:01

Rászorulók költöznek Butykára

Nyíregyháza - A helybeliek attól tartanak, elveszítik a településrész egyetlen művelődési centrumát.

Nyíregyháza - A helybeliek attól tartanak, elveszítik a településrész egyetlen művelődési centrumát. Hamarosan a Benkő István utcán található Butykai Közösségi Ház és Szabadidőközpont ad otthont a nyíregyházi Családok Átmeneti Otthonának. Legalábbis ezt állítja Hollik János, a Butykatelepi Kulturális és Szociális Egyesület elnöke, aki szerint a helybeliek attól tartanak, elveszítik a településrész egyetlen művelődési centrumát, ahol jelenleg posta, orvosi rendelő, hitoktatás, tanfolyami képzés, internetszolgáltató és több civil szervezet működik. – Az is nyugtalanítja a butykaiakat, hogy a menedékre lelt anyákkal és gyermekekkel együtt előbb-utóbb megjelennek majd a deviáns apák és problémás családtagok is, drámaian romlana a környék közbiztonsága – tette hozzá az elnök.

Kockázatos feltételek

Hollik János szerint mindez csak a „jéghegy csúcsa”. – A polgármesteri kabinet arról tájékoztatott minket, hogy az idejétmúlt bútorok és a katonai vaságyak, illetve a szálláshely komfortja nem felel meg a XXI. századi igényeknek, nincs pénz fejlesztésekre, a 24 órás recepciós szolgáltatás finanszírozására, ezért az ingatlan nem működhet turisztikai szálláshelyként. Tudomásul vettük, ugyanakkor tele voltunk tervekkel, hogyan leheljünk újra életet, pezsgést Butyka egyetlen közösségi színterébe. A városvezetés idén márciusban felajánlotta, hogy az egyesületünkre bízza a „művház” üzemeltetését, de olyan előnytelen és kockázatos feltételekkel, hogy inkább nemet mondtunk az „áprilisi tréfára”.

– Újabb „csendélet” következett, egészen mostanáig, amikor is „csiripelni kezdték a madarak” a belvárosi intézmény kitelepítését. A nehéz sorsú csonka családok érkezésének híre, majd lakossági fórumon megerősített ténye felkavarta a kedélyeket. A butykaiak máig sem tudják, mikortól és mennyien veszik majd birtokba azt az ingatlant, ami papírforma szerint alkalmatlan szálláshelynek, és igaz-e, hogy a segítő szervezet lesz a közösségi ház új üzemeltetője. Ha igen, mi lesz a kulturális és szociális egyesület tervezett programjaival (Mikulás, karácsonyi és óévbúcsúztató ünnepség), s vajon a megváltozott körülmények hogyan befolyásolják majd az önkormányzattal érvényben lévő támogatási szerződésünket, illetve a jelenleg napi 4 órában ott dolgozó mindenes sorsát, aki a szó minden értelmében kulcsembere a Butykai Közösségi Ház és Szabadidőközpontnak? – vetette fel Hollik János elnök.

Ideiglenes engedéllyel működik

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Nyíregyháza kötelezettsége a gyermekjóléti alapellátás keretében a gyermekek átmeneti elhelyezésének biztosítása. A gyermekek és családok együttes elhelyezését végző jelenlegi intézmény, a 40 férőhelyes Családok Átmeneti Otthona 11 éve működik a Tokaji u. 3. szám alatt, ideiglenes (határozott idejű) működési engedéllyel.

Októbertől márciusig

– A fenntartó közel 100 millió forintot nyert pályázaton, ebből valósul meg a bentlakásos intézmények korszerűsítése, illetve az életviszonyok humanizálása és modernizálása. Az épületkorszerűsítés kivitelezési munkálatainak ideje alatt gondoskodni kell a Családok Átmeneti Otthona ideiglenes elhelyezéséről, az előzetes egyeztetések alapján a butykai ingatlan megfelel az átmenetileg lakhatási problémákkal küzdő, rászoruló családok számára. Jelenlétük nem fogja akadályozni az épületben tervezett kulturális rendezvények megtartását. A családok várhatóan idén októbertől jövő év március végéig kapnak helyet az intézményben – tájékoztatott Dr. Krizsai Anita osztályvezető.

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!