Nyíregyháza hírei

2013.11.18. 18:07

Hitel ezermilliárdos nagyságrendben

Nyíregyháza - Megyénkben is növekedett a hiteligénylés, az idén már meghaladja a 3,2 milliárd forintot.

Nyíregyháza - Megyénkben is növekedett a hiteligénylés, az idén már meghaladja a 3,2 milliárd forintot.

A vállalkozók tőkeszegénységén enyhítő kezdeményezések között kiemelkedő eredményeket tud felmutatni a Széchenyi Kártya Program: a 2002-es indítása óta több mint 250 ezer vállalkozó igényelte a szabad felhasználású hitelt, és 1250 milliárd forint kihelyezésével segítette a haza mikor-, kis- és középvállalkozásokat.

Többek között ez is elhangzott azon a szakmai konferencián, amelyet hétfőn tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A KAVOSZ Zrt. országos rendezvénysorozatának nyíregyházi állomásán a program résztvevői (a házigazdák mellett a VOSZ megyei szervezete és a KAVOSZ) értékelték az eddigi tapasztalatokat.

– A hitelek és támogatások befektetésének legjobb helye a gazdaság, hiszen reálisan csak a termelésből és szolgáltatásból származó bevételek alapozhatják meg a társadalmi szükségletek kielégítését – emlékeztetett az okszerű forrásfelhasználásra Pekó László, a megyei iparkamara elnöke. Jövőre minden megye saját operatív programot indíthat, a fejlesztési koncepció vállalkozói szférát érintő elemeiről fórumsorozat keretében számolnak be – hívta fel a figyelmet a véleményezési lehetőségre a megyei közgyűlés alelnöke, Gulyás József.

Czomba Csaba, a VOSZ megyei elnöke arról számolt be, hogy az igénylések idei adatai (3,27 Mrd Ft) már meghaladják a tavalyi egész évit, vagyis némi élénkülés tapasztalható. Nyíregyháza alpolgármestere, Jászai Menyhért a területi és ágazati programokat vette számba, utalva ezek gazdaságélénkítő szerepére.

Sokan terveznek fejlesztést

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tízezernél több vállalkozó élt a program kínálta lehetőségekkel –szolgált helyi adatokkal is Szép Zoltán, a KAVOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója. Arról is beszélt, hogy ha az évi 140 milliárd forintos hitelkeretet évente csak egyszer költötték el az igénylők, akkor is 30 milliárd forintos költségvetés bevételt termeltek.

Elmondta továbbá, hogy a kis- és középvállalkozások 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, és 90 százalékuk hitelt is igénybe venne tervei megvalósításához. Épp ezért bír kiemelt jelentőséggel az a forrás, amelyhez a Széchenyi Kártya Program keretében juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!