Nyíregyháza hírei

2013.11.13. 17:36

Joey Párizsba költözik

Nyíregyháza - Részletes állatorvosi vizsgálaton esett át Joey,  a Nyíregyházi Állatpark 17 éves borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus) hímje.

Nyíregyháza - Részletes állatorvosi vizsgálaton esett át Joey,  a Nyíregyházi Állatpark 17 éves borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus) hímje.

Az orangutánt a párizsi állatkertbe helyezik át az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Szállítása előtt a francia állatkert állatorvosa, Dr. Norin Chai Nyíregyházára érkezett, hogy a magyar kollégákkal egy átfogó, kétórás vizsgálat alá vessék a tenyészhímet.

Az orangután altatását Dr. Papp Endre és Dr. Garamvölgyi László, az állatpark állatorvosai végezték. Ez egy nagyon érzékeny művelet, ritkán kerül sor rá állatkertekben. Most szállítás miatt volt szív ultrahang, hasi- mellkasi- és fogazat röntgen, endoszkópos, valamint teljes virológiai, bakteriológiai és parazitológiai vizsgálat is.

Norin Chai francia állatorvos (balról középen) endoszkóppal vizsgálja Joeyt, az altatásban lévő 17 éves borneói orangutánt

Az endoszkópozást, melyben légzacskókat és az orrüreget ellenőrizték, a francia kert állatorvosa Dr. Norin Chai, míg az ultrahangos vizsgálatokat az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. szakemberei, Dr. Szeghő Zsolt és Lovas Andrea hajtották végre.

A több órás vizsgálat után a szakemberek mindent rendben találtak, s az adatokat feljegyezték a tudomány számára is.

MTI/Sóstózoo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!