Nyíregyháza hírei

2013.11.22. 09:03

Segítség egy fontos döntéshez

A „Dönts jól, a jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállítás összhangba hozza az álmokat a lehetőségekkel.

A „Dönts jól, a jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállítás összhangba hozza az álmokat a lehetőségekkel.Az ember életében vannak fontos pillanatok, döntések: ilyen a továbbtanulás is. A kérdés nem az, hogy a gyerek folytassa-e a tanulmányait vagy sem, hanem az, hogy hol tegye – mondta dr. Vinnai Győző kormánymegbízott csütörtök délelőtt a „Dönts jól, a jövőd a tét!” Pályaválasztási Kiállításon.

Esély a pályakezdőknek

A Bujtosi Szabadidő Csarnokban tizennegyedszer megrendezett kétnapos börze több ezer középiskolai felvételi előtt álló 7-8. osztályos és érettségiző diáknak ad lehetőséget, hogy kötetlen beszélgetések útján ismerkedjenek meg a megye minden pontjáról érkező 71 közép- és főiskolával, egyetemmel és munkaadó intézménnyel, s választ kapjanak az őket foglalkoztató kérdésekre, hogy az így kialakult kép alapján, szüleikkel közösen határozzanak arról, melyik lesz a számukra legmegfelelőbb oktatási színtér, amire az egész további életüket alapozhatják.

Dr. Rezsőfi István, a megyei kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója kifejtette: az ehhez hasonló rendezvények célja, hogy megelőzze a későbbiekben a munkanélkülivé válást.

– Ezen a kiállításon a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy mindent kipróbáljanak, amit a kiállítók kínálnak, informálódjanak, nekik tetsző és hozzájuk illő szakmákat, iskolákat ismerjenek meg. Ha közülük csak néhányan mennek úgy haza a kétnapos börzéről, hogy elnyerte a tetszésüket, már megérte megrendezni – mondta Rezsőfi István, s hozzátette: a megyében az 50 500 nyilvántartott álláskereső 16-17 százaléka pályakezdő fiatal, közülük az elmúlt évben közel háromezernek segítettek elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.


Dr. Rezsőfi István: A gyerekek mindent kipróbálhatnak a kiállításon.


– Valamennyi osztályunk évek óta teltházzal üzemel, kimondottan megnőtt az érdeklődés iskolánk felé. Úgy vélem, ezért az elismerésért mindent meg is teszünk, hiszen optimistán állíthatom, végzett diákjaink a középiskolát követően versenyképes egyetemeken tudnak elhelyezkedni. Ki kell emelni a magyar-német kéttannyelvű képzésünket, melyen a továbbtanulási arány 95 százalékos.

Biztos nyelvtudás

– Diákjaink nemzetközi, tárgyalóképes nyelvvizsgát szerezhetnek az intézményen belül, mellyel a későbbiekben mind a hazai, mind a külföldi felsőoktatási színtéren megállják majd a helyüket, s ez széles körű munkalehetőséget teremt diákjainknak a világ bármely pontján – adott betekintést a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium és Kollégium életébe és lehetőségeibe Tudlik Tiborné igazgatóhelyettes.

– A Tiszavasvári Középiskola, Szakiskola és Kollégium technikusi képzése három területen oktatja diákjait. Vegyipari, informatikai, illetve gépésztechnikus szakirányok közül választhatnak a jelentkezők. Nem elhanyagolandó tényező, hogy akár a vegyipari, akár a gépész szakirányon végzett hallgatóink jó része nemcsak helyi vagy nyíregyházi, de az ország más pontján található cégeknél is nagy számban kapnak munkát.

Szabósági műhely

– Ezen túlmenően szakiskolai képzésünk főként a hiányszakmákat célozzák meg, mint például a hegesztő, ipari forgácsoló vagy ipari gépész. Jövőbeni terveink között szerepel egy szabósági műhely kialakítása, ezzel is szélesítve az iskolánk által kínált lehetőségeket – nyilatkozta Benyusz Tamás, az intézmény műszaki igazgatóhelyettese.

 

Sokszoros túljelentkezés

Fülöp Máté, a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola tanulója lapunk érdeklődésére elmondta, az ÉVISZ nagyszerű lehetőséget teremt azon fiatalok számára, akik a későbbiekben például a környezetvédelem vagy az építőipar különböző területein választanak majd maguknak hivatást.

– Olyan szakmákról van szó (burkoló, ács, kőműves), melyek egyre kelendőbbek, és kezdenek visszaékelődni a „divatba”. Iskolánk az építőipari képzésben élen jár, megfelelő oktatást biztosít mindazoknak, akik a jövőben ezen szektorban helyezkednének el. S hogy mennyire népszerű az ÉVISZ, arra kiváló példa, hogy az utóbbi években két-háromszoros a túljelentkezés az iskolában – vélekedett Máté.

 

KM-CSA, SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!