Nyíregyháza hírei

2013.12.28. 18:22

A tehetségesek jobban teljesítenek

Nyíregyháza - A válaszadók több mint harmada szerint a tehetséges emberek könnyebben boldogulnak az életben.

Nyíregyháza - A válaszadók több mint harmada szerint a tehetséges emberek könnyebben boldogulnak az életben.

A tehetség átlagon felüli teljesítményt jelent a mai magyar felnőtt lakosság számára – derül ki abból az országos, reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége készíttetett a tehetség társadalmi megítéléséről. A felmérés szerint tehetség alatt a megkérdezettek inkább az intellektuális, mint a fizikai képességeket értik, melyet alapvetően veleszületett képességnek tulajdonítanak, ami könnyebb előremenetelt tesz lehetővé egy fiatal számára.

A válaszadók 35%-a szerint a tehetségek legfőbb előnye, hogy könnyebben boldogulnak az életben. Azt, hogy egy tehetséges ember az átlagosnál több pénzt keres, a válaszadók 11%-a említette, s egytizedük szerint aki tehetséges, az egyben sikeres is. A megkérdezettek 3%-a úgy véli, hogy a tehetséges ember azt csinálhatja, amit szeret.

Meghatározó a szülő szerepe

A válaszadók döntő többsége szerint legkésőbb kisiskolás korban kiderül, kiben rejlik tehetség, s ennek felismerésében a szülők szerepe a legmeghatározóbb. A tehetséges gyermeket nevelő szülő állandó támogatást igényel, hogy segíteni tudja gyermeke kiemelkedő képességeinek kibontakoztatását. A válaszadók a tehetségsegítésben a szakértők – pedagógusok, edzők, magántanárok – szerepét igen fontosnak ítélik. Úgy vélik, a szülőknek szakértői megerősítésére van szükségük gyermekük teljesítményének objektív megítéléséhez.

A tehetség érvényesülésével kapcsolatban a felmérés alapján pesszimista hozzáállás jellemző. A megkérdezettek többsége szerint siker kizárólag külföldön érhető el, a tehetség Magyarországon nem érték, itthon nincsenek meg sem anyagi, sem szakmai szempontból a megfelelő lehetőségek, és a tehetségek nagy része elkallódik.

A tehetségsegítéssel kapcsolatban a megkérdezettek fontosnak tartják, hogy az erre hivatott szakemberek fejlesszék a fiatalokban rejlő képességeket. Sokan konkrét elvárásként fogalmazzák meg, hogy a tehetségsegítés hazai rendszere anyagi támogatást nyújtson a fiataloknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!