Nyíregyháza hírei

2013.12.13. 11:22

Duális képzést indítana a Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyháza - A duális képzés kialakításának lehetőségeiről tárgyaltak csütörtökön a régió meghatározó gazdasági szereplői a Nyíregyházi Főiskolán.

Nyíregyháza - A duális képzés kialakításának lehetőségeiről tárgyaltak csütörtökön a régió meghatározó gazdasági szereplői a Nyíregyházi Főiskolán. Az intézmény nemcsak a magyar felsőoktatás megújításában elkötelezett, hanem a képzéseknek a gazdasági és a gyakorlati élettel való összekapcsolásában és a régió fejlesztésében is. Ezek alapján célozzák meg a munka világában és a felsőoktatásban is új lehetőségeket jelentő duális képzés bevezetését.

Ez a szakképzés olyan rendszere, amelyben az oktatási intézmények és a vállalatok együttesen járulnak hozzá a tanulók szakképzéséhez, összhangban a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeivel. Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók amellett, hogy gyakorlatot szereznek a szakmájukban, az elméleti tudásukat is bővítik a szakmai gyakorlat során. Ezzel olyan versenyképes munkavállaló kerül ki az iskolapadból, aki azonnal képes belépni a munka világába. A képzést a hagyományosnál lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a szervezetek és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi.

Nyíregyházán és a térségben vannak olyan gazdasági erőt jelentő szereplők, amelyek ebben a főiskola partnerei lehetnek. Ezen cégek azon túl, hogy megmondanák, milyen szakemberekre lenne szükségük, a tananyagok kidolgozásában is részt vennének, hogy a hallgatókból az adott cég számára alkalmas munkavállaló válhasson. A főiskolán rendezett kerekasztal beszélgetésre már tapasztalatokkal is rendelkező gyakorlati szakembereket is meghívtak.

A nyitóelőadást Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tartotta, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a diákok a tapasztalataikat vállalati, illetve munkaerő-piaci környezetben szerezzék meg, erősítve ezzel az elhelyezkedési esélyeiket és egzisztenciájukat. Elmondta, eddig viszonylag szerény létszámmal valósultak meg hasonló képzések – elsősorban Győrben és Kecskeméten –, de az „elit képzésnek” is tartott formát indokolt lenne kiterjeszteni és általánosan kezelni. A Nyíregyházi Főiskola kiemelkedő infrastruktúrája és laborfelszerelése jó alapja lehet a duális képzési formának – hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!