Nyíregyháza hírei

2013.12.18. 17:22

Elkezdődött a Viktória-ház építése a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2013. december 18., szerda (MTI) - Elkezdődött a Nyíregyházi Állatpark új látványosságának, a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-háznak az építése. A mintegy 640 millió forint értékű beruházást várhatóan 2014 nyarán adják át.

Nyíregyháza, 2013. december 18., szerda (MTI) - Elkezdődött a Nyíregyházi Állatpark új látványosságának, a főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-háznak az építése. A mintegy 640 millió forint értékű beruházást várhatóan 2014 nyarán adják át.

A projekt szerdai, ünnepélyes alapkőletételén Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a megyeszékhely polgármestere elmondta: a sóstógyógyfürdői park az állatkertek fejlesztésére kiírt uniós pályázaton, az országban egyedüli állatkertként nyert el 250 millió forintos támogatást a fejlesztéshez.

A programhoz jelentős mértékben hozzájárult a parkot fenntartó nyíregyházi önkormányzat és maga az állatkert is - tette hozzá a városvezető.

Gajdos László, az állatpark igazgatója az ünnepségen arról beszélt, az amazonasi óriás tündérrózsáról (Victoria amazonica) elnevezett, nevéhez hűen elsősorban az Amazonas folyó állat- és növényvilágát bemutató egzotikus állatházat egy madárröpde-rendszer veszi majd körül, ahol nagyon ritka és különleges madarakat fognak bemutatni.

A komplex állatházban Dél-Amerika mellett megtekinthetőek lesznek Ázsia, Ausztrália és Afrika állatai és növényei is, ennek keretében Magyarországon először láthatja a közönség például a kolibrierdőt, ahol testközelből ismerhetik meg a látogatók a világ legkisebb madarait. A park hüllőgyűjteményének új egyedei a különleges "folyótorkolatban" kapnak helyet, a kajmánokat, a nílusi és kubai krokodilokat, különböző aligátorokat a tervek szerint a mesterséges folyó felett kifeszített függőhídról csodálhatnak meg az érdeklődők. A Viktória-házban lesz lajhárerdő és édesvízi akváriumlabirintus, utóbbiban a trópusi édesvizekben honos halak lesznek majd láthatóak - ismertette az igazgató.

A beruházás során bővítik a nagy népszerűségnek örvendő fókashow lelátóját, amelynek mérete a kétszeresére fog nőni. A ház emellett tudományos

kutatások helyszíneként és az Európai Fajmegmentési Program keretében legalább öt állatfaj tenyészbázisaként is funkcionál majd.

A 640 millió forintos összköltség egy részét az uniós támogatásból fedezik, a fennmaradó összeget az önkormányzat az állatpark közösen biztosítja.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!