Nyíregyháza hírei

2013.12.16. 07:16

Legendás tanáraink: Akinek mindene volt a matematika

Nyíregyháza - Nagy Bertalan tanár úr már régen nyugdíjas volt, de számtan nélkül nem telt el egy napja sem.

Nyíregyháza - Nagy Bertalan tanár úr már régen nyugdíjas volt, de számtan nélkül nem telt el egy napja sem.

Nem könnyű kiválasztani egy legendás tanárt, hiszen a legtöbb pedagógusomra szívesen emlékezem vissza ennyi évtized után.

Kedvesen és lelkesen

Hogy miért is nehéz valakit kiválasztani közülük? Mert ott volt az akkor még 12. Sz. Általános Iskolában (Nyíregyházán a Vécsey közben) Icike néni (Szabolcsi Lászlóné), aki annyira kedvesen és lelkesen tanította a diákok által oly „nemszeretem” orosz nyelvet, hogy nem lehetett nem odafigyelni az óráira. Kati néni (Takács Katalin) pedig, az énektanárnő, aki nyolcadikban még osztályfőnökünk is lett, fiatalos lendületével, közvetlenségével nyűgözött le bennünket. S az az ifjonti hév, ami akkor jellemezte, több évtized után is ugyanúgy lobogott benne.

Most mégis inkább Nagy Bertalan tanár úrról emlékeznék meg bővebben, bár igaz, az egész város csak úgy ismerte, hogy Berci bácsi. Sajnos, néhány éve már nem lehet közöttünk, de tanítványai sohasem feledhetik el alakját és személyiségét. A mindene volt a matematika, bárhol, bármikor kész volt arra, hogy magyarázzon. Pontossága, rendszeretete, kötelességtudata példamutató volt úgy a diákok, mint a kartársak számára. Már régen nyugdíjas volt, de számtan nélkül nem telt el egy napja sem. 2007-ben, a 35 éves általános iskolai találkozón bár már nehezebben mozgott, de szelleme éppen olyan friss volt, mint mikor még tanított bennünket.

Játékosan, logikusan

Berci bácsi lelkesedése a matematika iránt semmit sem kopott, ráadásul rátalált egy új szerelemre: a sakkra. Az foglalkoztatta abban az időben, hogyan is lehetne eredményessé és hatékonnyá tenni a sakk tanítását az általános iskolákban.

Nem tanított könnyű tantárgyat, ezt jól tudta maga is, de arra törekedett - ha kellett, játékosan, ha kellett, ésszerűen és logikusan -, hogy valamennyien megértsük a számokban rejlő szépségeket és törvényszerűségeket. Lehet, hogy ezt nem mindig sikerült elérnie, de módszereivel, tudatosságával, emberségével kivívta tiszteletünket.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!