Nyíregyháza hírei

2013.12.11. 10:12

Mi kerül az ajándékok fölé?

Nyíregyháza - Az árusok arra számítanak, hogy a hét végétől megnő a kereslet a fenyőfák iránt.

Nyíregyháza - Az árusok arra számítanak, hogy a hét végétől megnő a kereslet a fenyőfák iránt. Már csak két hét, és itt a szeretet ünnepe, melynek elengedhetetlen, emblematikus szimbóluma a karácsonyfa. Addig azonban, míg a család körülállhatja a szépen feldíszített, a füzérek fényében tündöklő fát, hosszú utat tesz meg az erdőkből, kertekből a piacokon át egészen a lakás nappalijáig. Annak jártunk utána, mire számíthatnak és miben reménykednek a vevők és az árusok.

A tavalyi áron

– A fenyő alapvetően nem ehhez a klímához szokott növény, ezért nagyon idő- és munkaigényes a nevelése. Hároméves dugványt szoktunk vásárolni, amit kiültetünk a kertbe, locsoljuk, permetezzük, trágyázzuk, és még így sem biztos, hogy megmarad a csemete. Általában hat évig gondozzuk, akkor éri el az 1–1,2 méteres magasságot – mondta el Nyüsti Józsefné Ilike, akinek családja közel két évtizede foglalkozik fenyőfa árusítással. Kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, kissé bizonytalanul válaszolta: legalább annyi fát el szeretnének adni, mint tavaly, bár az előző év nagyon gyengére sikeredett.

– Azt tartja a mondás, hogy ha jól megy a krizantém, jól fogy a fenyő is. Ebben reménykedem én is. Az árainkat nem emeltük, a lucnak 1800, az ezüstnek 4000, míg a normandnak 8000 forint métere. Az előző évek tapasztalata azt mutatja, hogy a vékony pénztárcájúak inkább a lucfenyőt viszik, abból is a kisebb vagy egészen kicsi, félmétereseket keresik, míg a jobb módúak a normandot választják. Az idősebbek gyakran csak néhány gallyat vesznek, azt is inkább az illata miatt, vagy kiviszik a temetőbe, a szeretteik sírjára.

Érdeklődésünkre, hogy vannak-e törzsvásárlói, akik csak az ő fáit keresik, Ilike büszkén felelte: természetesen!

– Minden évben december 10-e körül szoktunk kipakolni, és sok az ismerős arc a vevők között. Ők kifejezetten nálunk veszik meg az ünnep ékét, bennünk bíznak, hozzánk fordulnak. Most a Búza téri piac átépítése miatt még kérdéses, hogy mikor és hol kezdhetünk el árulni, de nagyon bízom benne, hogy minél hamarabb, még ezen a héten visszamehetünk a megszokott helyünkre, mert ott keresnek minket az emberek. A helypénzt mindenesetre jó ideje befizettük, csak az engedélyre várunk. Reméljük, már nem sokáig... – mondta Nyüsti Józsefné Ilike.

Mán Dénes szintén sokak számára ismerős lehet, ő is hosszú évek óta kínál fenyőfát a Búza téri piacon.

A parkolóba költözött

– Hétfőn kezdtük meg az árusítást. A forgalom egyelőre még gyér, viszont azok a vásárlók, akik minden karácsony előtt visszajárnak hozzánk, már érdeklődnek. Az áraink nem változtak az előző évhez képest, ahogy a fák minősége sem. Annyi az eltérés, hogy a piaci árusítás átköltözött a szemben lévő parkolóba – újságolta Dénes, aki azt is elmondta: háromféle vágott fenyőből választhatnak a vevők, töves fát nem árulnak.

– Tavaly a normand volt a „sláger”, évek óta egyre több vevő keresi. Kérdésünkre, hogy a piaccsarnok átépítése ellenére megtalálják-e a vásárlók, elmondta: a régi, megszokott helyükön kiírták, hogy hol keressék őket, ami segíthet a tájékozódásban.

 

Kölcsönfenyő visszajár

– Régebben volt a városban visszaváltható fenyőfa-akció, de nem igazán működött, így teljesen megszűnt – tájékoztatta lapunkat Tömöri László, az E-misszió egyesület elnöke, akitől arról érdeklődtünk, milyen természetvédelmi szempontok alapján válasszunk fát.

– A gyökeres fenyőt elsősorban azoknak ajánlanám, akik az ünnepek után ki tudják ültetni valahová. Ha csak néhány napot tölt a szobában, még jó eséllyel megmarad, de ha hosszabb ideig van a meleg lakásban, azt megsínyli a növény, és kevesebb eséllyel fogan meg újra a szabadban. Vannak gazdák, akik vállalják, hogy „kölcsönadják” a gyökeres fenyőt az ünnepekre, amit aztán vissza lehet vinni, és ezért nem kérnek pénzt.

 

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!