Nyíregyháza hírei

2013.12.20. 11:32

Milliárd a könyvtáraknak

Nyíregyháza - Jövőre több mint 1,7 milliárdból gazdálkodhatnak a bibliotékák.

Nyíregyháza - Jövőre több mint 1,7 milliárdból gazdálkodhatnak a bibliotékák.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség éves közgyűlésén elhangzott: 2014-ben több mint 1,7 milliárd forintból gazdálkodhatnak a könyvtárak. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvényen a könyvtárak társadalomban betöltött szerepéről, állami finanszírozásáról és jövőjéről beszélt, valamint bejelentette, hogy a területet érintő idei támogatás jövőre 65 millió forinttal növekszik.

Előadásában emlékeztetett rá, hogy az utóbbi két év változásainak eredményeként és a 3000 intézményből álló rendszer egységessége okán ma már a legkisebb települések intézményeiből is el lehet érni akár a legnagyobb egyetemek könyvtárainak szolgáltatásait is. Kiemelte, hogy a nyilvános könyvtári ellátás rendszerének továbbra is alappillére a megyei, az egyetemi és az országos szakkönyvtárakat magában foglaló Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR), miként a kistelepülések nyilvános könyvtári ellátását biztosító Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) is. Az idei évben már több mint 2200 kistelepülés veszi igénybe ezt a szolgáltatási formát, amelynek működéséhez a központi költségvetés biztosítja a szükséges támogatást.

– Jelen voltam én is ezen az ülésen. A jelenlegi intézményrendszer a legnagyobb hazai kiépült hálózat – újságolta dr. Kührner Éva könyvtárvezető, főiskolai docens. – Az utóbbi évek fejleménye az, hogy a megyei könyvtárak szakmai hatókörébe vonták a megye valamennyi településének könyvtári ellátását. Megyénkben közel 100 kistelepülés tagja a KSZR szolgáltatásnak. Ehhez rendeltek jelentős összegeket, melyek hatékony felhasználásáért is a megyei könyvtár felel. A legkisebb helyről is elérhető a legnagyobb gyűjtemény az Országos Dokumentum-ellátási Rendszeren át. Ezt a feladatot is a megyei könyvtár koordinálja – tette hozzá a főkönyvtáros.

KM–LTL

Cél a színvonal emelése

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a könyvtárak és informatikai intézmények szakmai képviseleti, érdekegyeztető közhasznú szervezete. Célja a könyvtári rendszer működőképességének fejlesztése, a könyvtári és információs szolgáltatások színvonalának emelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!