Nyíregyháza hírei

2013.12.12. 09:13

Nem mindegy milyen a szén-monoxid érzékelő

Szén-monoxid-mérgezés következtében 336 ember sérült meg, 172 személy mentetettünk meg, tizenkettő emberen pedig már nem lehetett segíteni - adta hírül a katasztrófavédelem honlapján.

Szén-monoxid-mérgezés következtében 336 ember sérült meg, 172 személy mentetettünk meg, tizenkettő emberen pedig már nem lehetett segíteni - adta hírül a katasztrófavédelem honlapján. A fűtési szezon kezdetével megnövekszik a szén-monoxid mérgezés veszélye. Megyénkben ebben az évben 16 alkalommal, tavaly 9 alkalommal vonultak a tűzoltók ilyen esetekhez.

A szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt fűtőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza.

Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz ezért sokszor már az ember csak akkor veszi észre a mérgezés tüneteit, amikor már nincs teljesen tudatánál és cselekvőképtelenné válik. Ez a gáz már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, azt a helyiségben tartózkodók belélegzik, a mérges gáz a tüdőn át a vérbe kerülve megakadályozza az oxigénfelvételt, másodpercek alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés, majd a halál.

Éppen ezért elengedhetetlen és mindenképpen életeket menthet, ha minden fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetjük a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát. Megelőzhető a nagyobb baj a lakás rendszeres szellőztetésével, és egy szén-monoxid-érzékelő beszerelésével, mely azonnal jelzi, ha a szén-monoxid koncentrációja a levegőben megnövekedik. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük. Érzékelő vásárlása előtt tájékozódjunk a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljunk.

Ez év október közepe óta hatályos jogszabály értelmében azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben (idősek otthona, rehabilitációs intézmények) szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban kötelező szén-monoxid-érzékelő használni, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van. Azokat az új építésű épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel felszereltek, már csak akkor lehet használatba venni, ha ott szén-monoxid-érzékelő működik.

December eleje óta jogszabály határozza meg azt is, hogy mely érzékelők használata esetén tekinthetőek a fenti előírások teljesítettnek. Elfogadhatóak tehát az EU bármely tagállamában és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelők.

A jogszabályi előírások teljesülését a kéményseprők vizsgálják a kémények időszakos ellenőrzésekor. A kéményseprő ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő meglétét és működőképességét is. Bármilyen hiányosság vagy szabálytalanság esetén értesíti a tűzvédelmi hatóságot, amely figyelmezteti az ingatlan tulajdonosát és a szabálytalanság megszüntetésére szólítja fel. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, a hatóság ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

- Takács Judit tű. hdgy.; forrás: BM OKF -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!