Nyíregyháza hírei

2013.12.04. 07:59

Neten venni vagy nem venni?

Nyíregyháza - Karácsony előtt megugrik a netes vásárlások száma, de nem árt figyelni!

Nyíregyháza - Karácsony előtt megugrik a netes vásárlások száma, de nem árt figyelni!

– Egyetlen esetből is alaposan megtanultam a leckét, így kétszer meggondolom, hogy honnan és milyen terméket vásárolok az internetről – mondta el lapunknak Nagy Viktória, akinek az esete nem egyedi: kiválasztott egy honlapon egy karkötőt, annak rendje és módja szerint átutalta a vételárat, azonban a születésnapra szánt ajándék soha nem érkezett meg. – Megfizettem a „butaságom” árát, s nem is a pénzt sajnálom, hanem azt, hogy tönkretette az ünnepi hangulatot, odalett a talán soha nem is volt meglepetés. Ma már, csak akkor fizetem ki a megrendelt terméket, ha az hiánytalanul megérkezett. Soha többet egyetlen fillért nem adok előre semmiért – jelentette ki Viki.

Előnyök és kockázatok

A távolsági, online vagy internetes kereskedelem sok előnnyel bír. A vásárlók előtt megnyitja a lehetőséget, hogy időt és energiát megspórolva, kényelmesen otthonról vegyék meg a kiválasztott árut.

– A távollévők között kötött ügyletek azonban nemcsak előnyökkel járnak, hanem bizonyos mértékű bizonytalansággal és kockázattal is – figyelmeztet dr. Jacsó Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének helyettes vezetője. – Az online vásárlások során fokozottan fennáll a meggondolatlan ügyletkötés lehetősége, tekintettel arra, hogy a szerződést kötő felek nincsenek egyidejűleg és fizikailag jelen az ügyletkötésnél. A fogyasztó rendelkezésére csak csekély információ áll a termékről, emiatt a kereskedők egyoldalú információira kénytelen támaszkodni, ezért fokozott a fogyasztók megtévesztésének, félrevezetésének veszélye. A vásárló nem tudja a terméket megvizsgálni, felpróbálni, valamint ellenőrizni, hogy az áru tulajdonságai megfelelnek a tájékoztatóban leírtaknak – sorolta a hátrányokat Jacsó Péter. – A kereskedő a honlapon többek között köteles feltüntetni a nevét, székhelyét, adószámát, elektronikus levelezési címét, illetve a működését nyilvántartásba bejegyző bíróság/hatóság megnevezését. Mindenképp olyan webáruházból tanácsos rendelni, ahol ezek az adatok fel vannak tüntetve, és a fogyasztó tisztában van a szerződést kötő kereskedő személyével. Fontos továbbá, hogy minden járulékos költségről (így különösen a szállítási költségről) is tájékoztatást kapjon a fogyasztó a vásárlás előtt – említette a felügyelőség helyettes vezetője.

KM-BM

Mire figyeljünk?

  • Csak megbízható portálokon, webshopokban rendeljünk, vásároljunk. A megbízható hátterű, kedvező visszajelzésekkel rendelkező, pontos szállítási határidőt kínáló ismertebb helyeken nagyobb az esélye a zökkenőmentes bevásárlásnak, de a minőségi reklamációnak is.
  • Amikor egy oldalon már a rendelési folyamatnál járunk, mindig ellenőrizzük, hogy a szabványos biztonsági tranzakciós csatornát, vagyis az SSL-t használjuk-e. Ezt jelezheti például, ha a böngésző címsorában a http alapprotokoll helyett a titkosított https protokoll jelenik meg, vagy ha a böngésző ablakában egy lakat vagy egy kulcs szimbólum látható.
  • Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az, főleg, ha ez a szezon egyik legnépszerűbb termékére vonatkozik. Az ingyen dolgok ajánlgatása pedig (amely amúgy az egyik leggyakoribb spam), és az emellé társuló sürgetés (pl. csak gyorsan, mert elfogy, csak az első x ember kaphat) tipikus jellemzője az átveréseknek.
  • Ne vásároljunk hotspotokon keresztül! Lehetőség szerint nyilvános, ingyenes wifiről ne rendeljünk árukat, ne gépeljük be személyes és banki adatainkat.
  • Minden banknál létezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) kártya, amelynek a számát bátran megadhatjuk akár még a három jegyű ellenőrző kóddal együtt is, ám erre az alszámlára csak a vásárlás előtt közvetlenül netbankunkon vezetjük át a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami csak pár percig lesz rajta, egyébként a számla üres.
  • Ha egy webáruház regisztrációjánál úgy érezzük, hogy túlságosan sok, és a vásárlás szempontjából nem releváns adatot is kérnek tőlünk, azonnal hagyjuk el az oldalt.
  • Karácsony és újév közti szünetben a hitelkártya egyenlegeket legtöbben nem szívesen olvasgatják. Pedig az online vásárlás közbeni csalások, átverések során keletkezett kár a számlaegyenlegen mutatkozik meg először.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!