Nyíregyháza hírei

2013.12.14. 15:06

Ölhet az alattomos „altató gáz”!

Nyíregyháza - A megbízható érzékelő is csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha megfelelő helyen és módon telepítjük.

Nyíregyháza - A megbízható érzékelő is csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha megfelelő helyen és módon telepítjük.

A fűtési szezon kezdetével megnövekszik a szén-monoxid -mérgezés veszélye. Megyénkben ebben az évben 16 alkalommal, tavaly 9 alkalommal vonultak a tűzoltók ilyen esetekhez. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet a gázt jelző készülékek fontosságára, azonban mint az egyik előfizetőnk okulásul elmesélte, a műszert nagy körültekintéssel kell(ene) megvásárolni.

„Meghalt” a disznótor után

– Pár éve a gyermekeink leptek meg minket egy szén-monoxid-érzékelővel, amit annak rendje és módja szerint felszereltünk. Nem tudom, mennyi pénzt költöttek rá, márkás volt vagy sem, egy biztos: nem vált be. Mindössze egyszer jelzett, amikor disznót vágtunk a lakás előterében. Bizonyára a gázperzselő lángja miatt bolondult meg a kütyü, azután viszont se kép, se hang, még az üzemkész állapotot jelző fényjelzés is megszűnt. Hiába próbálkoztunk elemcserével, a szén-monoxid-érzékelő már csak porfogónak volt jó – mesélte Harman Jánosné.

A Nyíregyháza-Kertváros családi házas zöldövezetében lakó nyugdíjas asszony hozzátette: a kéményseprő azt javasolta a férjének, hogy szerezzenek be egy másik, megbízhatóbb műszert, mert az életünkbe kerülhet ennek hiánya, de tanácstalanok: honnan, kitől vásároljanak, és mennyit költsenek a berendezésre? – Felesleges pénzkidobás lenne egy újabb silány termékre költeni – summázta.

Előbb tájékozódjunk!

Takács Judit tű. hadnagy, a megyei katasztrófavédelem szóvivője a fűtés veszélyeiről a következőkről tájékoztatta lapunkat: – A szén-monoxid-mérgezést leggyakrabban a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt fűtőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz ezért sokszor már az ember csak akkor veszi észre a mérgezés tüneteit, amikor már nincs teljesen tudatánál és cselekvőképtelenné válik.

– Ez a gáz már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, azt a helyiségben tartózkodók belélegzik, a mérges gáz a tüdőn át a vérbe kerülve megakadályozza az oxigénfelvételt, másodpercek alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés, majd a halál.

Éppen ezért elengedhetetlen és mindenképpen életeket menthet, ha minden fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetjük a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát.

Megelőzhető a nagyobb baj a lakás rendszeres szellőztetésével, és egy szén-monoxid-érzékelő beszerelésével, mely azonnal jelzi, ha a szén-monoxid koncentrációja a levegőben megnövekedik. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük. Az érzékelő vásárlása előtt fontos tájékozódni a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljunk.

- KM-PI,SA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!