Nyíregyháza hírei

2013.12.12. 10:15

Reménykeltő a főiskola jövőképe

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola több programot is indít, hogy a hallgatói létszám stabilizálódjon, illetve emelkedjen.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola több programot is indít, hogy a hallgatói létszám stabilizálódjon, illetve emelkedjen. Hétfőn délelőtt megtelt a Nyíregyházi Főiskola fiatalokkal: az intézmény hallgatói mellett továbbtanulás előtt álló középiskolásokkal is találkozhattunk, akik azért érkeztek, hogy kihasználják a nyílt nap nyújtotta lehetőségeket. A fellépők produkciói remek hangulatot teremtettek és bepillantást nyújtottak az intézményben folyó színes hallgatói életbe, a főiskola képzési palettája pedig előadásokon, bemutatókon elevenedett meg. Dr. Jánosi Zoltán, a főiskola rektora azt mondta, nagy örömmel látta a sok fiatalt, mert ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a képzéseik iránt, ami reménykeltő a jövőre nézve.

– A korábbi, kérdőjelekkel teli időszakok után az elmúlt hat-hét hónap egyértelműen azt igazolja, hogy a kormány és a szaktárca bízik a Nyíregyházi Főiskolában. Ennek egyik jele az a közel egymilliárd forint, amivel az említett időszakban támogatták az intézményt. Két héttel ezelőtt írtunk alá egy 800 millió forintról szóló megállapodást, ami stabilizálja a gazdasági helyzetünket, ami jó pályára állítja a főiskolát. Ezt a bizalmat mi azzal háláljuk meg, hogy egymással párhuzamosan több programot is indítunk annak érdekében, hogy a hallgatói létszám stabilizálódjon, illetve emelkedjen.

Elmélet, majd gyakorlat

– Figyelembe kell vennünk, hogy az itt tanulók 80 százaléka hátránnyal küzdő megyékből érkezik, tehát gondoskodnunk kell azokról, akik már a hallgatóink, de segítségre szorulnak és azokról is, akik szeretnének ide járni. Emellett nagyon fontos igazodnunk a gazdasági folyamatokhoz, ennek érdekében lépéseket teszünk azért, hogy a képzéseink az eddigieknél jobban illeszkedjenek a megyében, illetve a régióban működő cégek igényeihez. Ezt a célt szolgálja a cégvezetőkkel, illetve a kereskedelmi és iparkamara vezetőivel tartott tanácskozás, illetve azok a szándéknyilatkozatok, amelyeket a térség meghatározó cégeivel szeretnénk megkötni.

Az egyik ebben érintett szervezet a TDM, melynek vezetője, Furkóné Szabó Mariann lapunknak azt mondta, az együttműködés részleteit most dolgozzák ki, de a cél az, hogy a TDM-tagok (szálláshelyek, éttermek) gyakorlati helyet biztosítsanak a főiskola turisztikai képzésében részt vevő hallgatóknak.

– Ez egy nagyos hasznos megoldás lehet minden fél számára, hiszen a fiatalok a gyakorlatban is kamatoztathatnák az iskolapadban megszerzett elméleti tudást – mondta.

Mesteri lehetőség kínálkozik

A Dunapack Kft. is együttműködő partner lehet. Galambos Attila gyárigazgatótól megtudtuk: a tervek szerint a közeljövőben aláírnak egy szándéknyilatkozatot, amit meg kell tölteni tartalommal.

– Nem kizárt, hogy mindez a jövőben azt is jelenti majd, hogy Nyíregyházán gyakorlati helyet tudunk biztosítani a főiskola egyes képzéseiben részt vevőknek.

A főiskola jövőjét nagyban meghatározhatja az a hír, amelyről nemrégiben értesítette a szaktárca az intézményt. E szerint 2014-ben 320 hallgatót vehetnek fel az államilag támogatott mesterszakokra, a cél pedig természetesen ennek a keretnek a teljes feltöltése.

A nyíregyházi Szabó Rékát „elvarázsolta” a Nyíregyházi Főiskola nyílt napja.

– Bevallom, fogalmam sem volt arról, hogy ilyen hatalmas az intézmény, és annak képzési palettája. Egy szellemi svédasztal, amiről azonban csak azok „lakomázhatnak”, akik megütik az elvárt tudásszintet! – mesélte a középiskolás lány. – Engem főleg a pedagóguspálya érdekel – tette hozzá.

Erika szintén érdekes és tartalmas időtöltésként írta le az intézmény falai között töltött órákat.

– Tetszik a Nyíregyházi Főiskola színes és piacképes képzési palettája. Engem főleg az andragógia érdekel, de sok ismerettel gazdagodtam más szakokkal kapcsolatban is. Olyat érdemes választani, aminek van jövője, hiszen mit ér a diploma, ha nincs munkalehetőség? Fürjes Patrik az Inczédy György középiskola végzőse. Mint mondta, a nyílt nap „csak” megerősítette abban, hogy a Nyíregyházi Főiskolán a helye.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!