Nyíregyháza hírei

2013.12.07. 18:45

Terített asztallal várták a zsűrit

Nyíregyháza - A terítési verseny témája a karácsonyvárás volt.

Nyíregyháza - A terítési verseny témája a karácsonyvárás volt.

A karácsonyi készülődés köré szerveződött a II. Gaál Ferenc Emlékverseny, melyet a Hotel Korona Kodály-termében tartottak december 3-án, kedden délután a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének rendezésében.

Kesztyű, formaruha

A megye szakiskoláinak pincér tanulóiból álló hat kéttagú csapat díszterítésben mérte össze ügyességét, kreativitását, de elsősorban szakmai felkészültségét és rátermettségét. A nyíregyházi Abigél Többcélú Intézmény, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola és a Bencs László szakiskola diákjai mellett a Nagykállói Kállay Rudolf Szakiskola, a kisvárdai Apáczai Csere János szakképző Iskola és a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola végzős növendékei is versenybe szálltak a Gaál Ferenc Vándorserlegért.

A csapatok feladata a témához illő díszteríték összeállítása volt, alkalomhoz méltó menükártyával, étel- és italsorral, melyet egy óra alatt kellett az asztalokon elrendezniük. A zsűri, Polonkai Miklós, Szanyi András és Bakó Ferenc éttermi mesterek szakmai elvárásai közé tartozott továbbá a névadó életútjának, valamint az étlapon szereplő tételeknek (ételeknek és italoknak) az ismerete.

– A terítésnek szigorú szabályai vannak: meghatározott rendben kerülnek az asztalra a tányérok, poharak, evőeszközök, az ételízesítők és a díszítés. A versenyzőknek kötelező a kesztyű és a formaruha viselése, emellett a kiegészítőkre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetniük – tudtuk meg Tóthné Medved Zsuzsannától, az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének elnökétől, aki elmondta: a verseny során a zsűri nem csak az eredményt értékelte, de a folyamatot is ellenőrizte.

Az értékelőlapon szerepelt a megadott téma betartása, a menükártya dizájn, az étel- és italsor ismerete, a terítési folyamat betartása, de pontozták az eszközök szabályos elhelyezését, a kommunikációs készséget, a ruházatot, valamint az ötletességet (háttér, zene, díszítő elemek megjelenése). Az utolsó tételre remek példa volt a nagykállói csapat óvodásrajzokból készített montázsfala, melyen a gyerekek téli élményeiket örökítették meg.

– Ezen a megmérettetésen a szakmunkásvizsga irányelveit követjük – mondta Szakács Pál Schnitta-díjas és Zsűri Emlékplakettes éttermi mester, aki a szakoktatás alapvető követelményeiről is szólt.

Az utolsó benyomás

– A legfontosabb a hármas szabály betartása: a vendég távozzon megelégedve, mondja el másoknak, hogy hol járt, és nyújtsunk olyan szolgáltatást, hogy megérdemeljük a borravalót. Mivel nagyon nehéz a vendégeket megtartani, fontos, hogy érzékeltessék vele, mennyire fontos. Ehhez elengedhetetlen a mosoly, úgy érkezéskor, mint távozáskor, hiszen az utolsó benyomásokat visszük magunkkal. Erre, a vendég szeretetére kell megtanítanunk a gyerekeket, természetesen a szakmai követelmények mellett.

A zsűri értékelését követően végül a Kállay Rudolf Szakiskola csapata bizonyult a legjobbnak, így ők birtokolhatják két évig a Gaál Ferenc Vándorserleget.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!