Nyíregyháza hírei

2013.12.17. 08:41

Új helyszínen integet a Mikulás

Nyíregyháza - Mindenki kedvenc Télapója újra főszerepben. 

Nyíregyháza - Mindenki kedvenc Télapója újra főszerepben. 

Nyíregyháza más, nekünk van egy fáradhatatlanul integető Mikulásunk, aki évekig a Kelet Áruház tetejéről hódított, mára viszont a felújított piaccsarnokról mosolyog a lakókra.

Mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott róla már, de valószínűleg senki sem sejti, meddig nyúlik a múltba története, hogyan zajlott születése, és például azt, hányszor kozmetikázták.

Térjünk vissza az 1960-as évekbe. Egy céltudatos, kitartó fiatalember párja társaságában leteszi utolsó vizsgáját is Budapesten a kirakattervező és dekoratőr iskolában. Ezt követően tizenhárom évet dolgozik a nyíregyházi Centrum Áruháznál, mikor „átigazol” az akkor nyíló Kelet Áruházba. Grafikusként, illetve kirakattervezőként dolgozott, nem kis érdemeket szerezve a szakmának. Ő Fazekas Miklós, az integető Mikulás megálmodója.

Ugrunk egy kicsit az időben, úgy a hetvenes évek közepére. Miklós, és néhány fős csapata a Kelet Áruház dekorációs tervein serénykedik. Azon töri a fejét, mely évszakban milyen díszekkel öltöztessék fel az amúgy igencsak pucér homlokzatot.

Eltűnt a Télapó is...

– Ahány évszak, annyiféle dísz­let. Mindegyiknek meg- voltak a maga dekorációi. Évről évre mást talált ki a csapat, ezért hogy időben elkészüljenek a művek, fontos volt, hogy ősszel például már a téli alkotáson törjük a fejünket. Az épületre 1977 és 1979 között kerültek fel az első homlokzati díszeink, a Mikulás pedig egy évre rá, 1980-ban lett teljes – mesélt a kezdetekről a dekormester.

– Anyaghasználatot tekintve egy nagyjából négyszer négy méteres, tömör hungarocelltömbből lett kifaragva, s az integetést mechanikus eszközökkel oldottuk meg. Ez a legelső darab 5-6 évig színesítette a téli napokat a megyeszékhelyen. 1988-ban csapatunk lassan lemorzsolódott, leépült. Olyannyira, hogy legvégül ketten maradtunk a feleségemmel. A munkaeszközök eltűntek, de ami a legszörnyűbb, hogy a Mikulás is – nyilatkozta kedvetlenül egykori megálmodója. Új vezetőség állt az áruház élére 1996-ban, átalakították a Mikulást is. Én ekkor egyedül az anyagbeszerzésben vállaltam szerepet. Ezt a második szériás darabot pár év után a Kertvárosi Óvodára szerelték fel – emlékezett vissza minden mozzanatra Miklós bácsi.

Jelenleg az integető Mikulás a Nyír-Flop Kft. tulajdona, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. kölcsönzi, végzi karbantartását, illetve szerelését.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!