Nyíregyháza hírei

2013.12.20. 07:47

Vadat és halat, s mi jó falat...

Nyíregyháza - A karácsonyi nagy bevásárlás egyik meghatározója az ünnepi ételsor összeállítása.

Nyíregyháza - A karácsonyi nagy bevásárlás egyik meghatározója az ünnepi ételsor összeállítása.

Karácsony közeledtével, miután az ajándékokat nagyjából már kiválasztottuk és be is csomagoltuk azokat, a háziasszonyok előtt egyetlen nyitott kérdés maradt, mégpedig az ünnepi menüsor hozzávalóinak beszerzése, illetve az ételcsodák elkészítése. Ha az ünnepi vacsorára gondolunk, legtöbbünknek a halételek, a pulyka és a mákos guba jelenti a specialitást. Ezekből az ünnephez közeledvén jóval nagyobb mennyiség fogy, mint egy egyszerű hétköznapon.

– Az átlagos hetekhez képest a karácsonyi hajtás idején több, mint háromszoros a forgalmunk. Jellemző, hogy a sertéshúst, illetve a pulykát viszik legnagyobb számban. Ha az öt évvel ezelőtti adatokat tekintjük, tény, hogy többen vásároltak, talán a pénze is több volt a hozzánk betérőnknek. Viszont azt le kell szögeznünk, hogy az árszínvonal megegyezik a korábbi évek összegeivel – nyilatkozta Márföldi István, a Kabalási húsbolt igazgatója, majd hozzátette: a kevésbé tehetős vevőik van, hogy ötszáz forintért vásárolnak, viszont van, aki egy alkalommal tízezreket hagy a kasszában.

– Az ünnepi kavarodásban minden nap, hétfőtől vasárnapig kapjuk a friss árut, ezt az adott nap végére maradéktalanul el is viszik. Ami a tipikus karácsonyi termékeinket illeti, a sertés és a pulyka forgalma négyszerese az év más időszakaihoz képest. Ami elszomorító, hogy a marhahúst nem igazán választják vevőink, bár ezt érthető, hiszen majd négyszerese a csirkehús értékének. Ha év közben egy átlagos hét forgalmát vizsgáljuk, körülbelül négy tonnányi hús fogy kereskedésünkben, ami a karácsonyi, rohanós időszakban vásároltnak így is csak a harmada – mondta el érdeklődésünkre Márföldi István.

A halvásárlók száma is jócskán meghaladja az esztendő végére a szezon többi időszakában tapasztalt értékeket. – A karácsonyi időszakban a ponty és a harcsa az a két tipikus halféle, amit vásárlóink előszeretettel választanak ételeikhez. Ez adja ebben az időszakban bevételeink kilencven százalékát. E mellett igaz, hogy nem túl gyakran, de a busából is visznek párat. Egy ekkora vásárlókör kielégítéséhez időben felvesszük a kapcsolatot a hortobágyi haltenyészetekkel, onnan érkezik a szezon végéig a rendszeres friss áru. A vásárolt mennyiséget tekintve az év más időszakaiban hetente körülbelül egy mázsa hal fogy, míg csak december végén ez a szám majdhogynem megtízszereződik – válaszolta kérdésünkre a Nyíregyházi Piaccsarnok egyik halárusa.

A vásárlói szokásokról megtudtuk, sokan a végére hagyják a halvásárlást, s nagy tételben, frissen vásárolják az árut. Általában előző nap keresik fel a boltokat, és a minőségi fajtákért megy leginkább a tülekedés. Kivétel nélkül mindenki tisztítva veszi meg, hogy ezzel is időt nyerve, otthonaikban már csak megfőzniük kelljen azt. Egy másik halforgalmazó elmondta, minden évben emelkednek a halak árai, amit a tenyésztés módja és annak adottságai is befolyásolnak.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!