Nyíregyháza hírei

2014.01.19. 13:33

A kommunista diktatúra áldozatainak emlékére emelnek szobrot Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. január 19., vasárnap (MTI) - A kommunista diktatúra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei áldozatainak emlékére emelnek szobrot Nyíregyházán - közölte a kezdeményező Periférián Alapítvány elnöke az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2014. január 19., vasárnap (MTI) - A kommunista diktatúra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei áldozatainak emlékére emelnek szobrot Nyíregyházán - közölte a kezdeményező Periférián Alapítvány elnöke az MTI-vel.Szilassy Géza, aki a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament MDF-es országgyűlési képviselője volt, elmondta: a köztéri alkotást február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján avatják fel.

Az emlékmű - Nagy Lajos szobrászművész alkotása - ötágú csillagokból álló talapzaton vasbeton rácsok között egy gúzsba kötött embert ábrázol majd, aki dacosan felemeli fejét, jelezve politikai szembenállását. A szobor az egykori állampárt, az MSZMP volt székháza mellett áll majd, a tízszintes épület Széchenyi utca felőli oldalán.

Az alapítványi vezető, aki kórházi főorvos és jelenleg a Fidesz-KDNP nyíregyházi önkormányzati képviselője, kiemelte, hogy az emlékműállítás több mint 17 millió forintos költségét támogatásból, közadakozásból, jótékonysági estek és aukciók bevételéből teremtik elő.

A Nemzeti Kulturális Alap hárommillió forint pályázati támogatást adott, és jelentős mértékben hozzájárult a költségekhez a Szabolcs megyei és a nyíregyházi önkormányzat is. Kiemelkedő mértékben segítette a szoborállítást Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint több jelenlegi kormánytag. Az utóbbiak különböző értékes tárgyakat, alkotásokat ajánlottak fel egy február 14-ei jótékonysági aukcióra, amelynek árverési bevételét is az emlékműállításra fordítják - ismertette Szilassy Géza. Hozzáfűzte, hogy a szobrot az emlékezés és a főhajtás méltó helyének szánják Nyíregyházán.

Szabolcs-Szatmár-Beregben is sok áldozata volt a kommunista diktatúrának, 1944 őszétől például ezreket vittek el "málenkij robotra", oroszországi kényszermunkatáborokba. Csak Nyíregyházáról kétezer embert hurcoltak el a második világháború utolsó előtti évének novemberében. A megyében, Tiszalökön volt 1950 és 1953 között egy kényszermunkatábor, ahol politikai foglyokat dolgoztattak a tiszai vízi erőmű építésénél. Pócspetriben kezdődött 1948-ban az egyházellenes Rákosi-kampány, majd később a megyében indult az úgynevezett kuláküldözés is, amelynek során 1951-ben egy gyulaházi gazdálkodót akasztottak fel. Mindemellett ötszáz olyan családot deportáltak Budapestről és a Dunántúlról Szabolcsba, amelynek tagjai nem költözhettek vissza otthonukba - idézte fel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!